Att balansera livet
Det här går ju riktigt bra. Igår var jag på 55 minuters sjukt svettig OCH rolig danceaerobics trots att jag hann tänka tanken typ 1000 gånger innan att jag skulle ringa och avanmäla mig från passet av en massa olika anledningar. Istället för att gå på gymmet kunde jag ge barnen mer tid, mannen mer tid, städa lite grand eller bara ta det lugnt. Men jag intalade mig själv att det är JÄTTEBRA om jag bara försvinner ur mitt hem för en stund för att tjejerna ska få lite qualitytime med sin far innan han drar vidare till Göteborg (for tidigt imorse). Därför gick jag till slut vilket jag är väldigt glad för. Med det fixade jag mina två träningspass förra veckan. I rena ivern skrev jag dessutom upp mig på nästa söndagens pass PLUS ett 25minuters muskelbyggande pass innan det. Det tar sig.

Sen är balansen den svåra nöten att knäcka om man är en kreativ och lösningsfokuserad människa med inställningen att det mesta är roligt. Därför ska jag känna mig nöjd även fast det går emot hela mitt väsen när jag precis har tackat nej till att spela tvärflöjt och agera körledare i en julmusikal med ett brinnande och aktuellt ämne. Vemodigt. Men innerst inne vet jag att jag valde rätt. Jag slipper skaffa barnvakt till alla repetitioner och jag har mer tid över till det jag prioriterar högst just nu: Familjen, jobbet, hemmet, träningen och söndagsskolan.
Publicerat: 2013-09-30
Peppad till max!
 |
Nu är huset rent! Skönt, då kan jag släppa det. Firar med att plocka några höstblommor ur rabatten som har lyckats överleva trots obefintlig rensning både denna och förra sommaren. Det som gjorts när ogräset har blivit för högt är att trimmern har åkt fram. Nästa år ska rabatten bort, så varför slösa med sin tid på att ta hand om något som ändå inte ska vara kvar?

Idag har jag planerat inför terminsupptakten av söndagsskolan som går av stapeln på söndag. Jag är så peppad! Jag var till kyrkan tillsammans med Karin och eftersom vi är fler barn nu än när vi startade upp verksamheten i januari har vi bytt till ett större rum. Tidigare satt vi samlade i soffor och fåtöljer runt ett bord vilket var väldigt mysigt och intimt men nu har vi tänkt om så vi har en liten scen i kortändan av ett större rum, stolar placerade i rader ala klassrumskänsla och i andra änden av rummet har vi plats för pyssel med bord och stolar. Det känns jättebra! Jag tror det är lättare för barnen att hålla fokus om allas näsor pekar åt samma håll. Utöver det kommer vi att dela upp barnen i smågrupper utefter ålder. Själv kommer jag att leda de lite större barnen och vi kommer bland annat att göra några roliga danser till schysst musik som vi kan visa upp vid lämpligt tillfälle. Det ser jag fram emot!

Nu måste jag se till att Birgit kommer i tid till övernattningskalaset. Sedan blir det myskväll med Rosie som är på besök i helgen. Kul! :)
Publicerat: 2013-09-27
Jag vill DANSA mer!
Precis hemkommen från dansen. Tyvärr blev det ett kortare pass då jag inte kunde slita mig från det spännande föräldramötet som startade en timme innan. Birgit är så lyckligt lottad med två kunniga och målmedvetna fröknar så det var en fröjd att höra de berätta om vad de pysslar med på dagarna. Men sen till dansen, alltid lika kul. Jag kom lagom i tid för att hinna vara med på styrkemomentet, vilket var högst nödvändigt. Klarade 20 armhävningar, med nöd och näppe. På knä ska tilläggas. Och efter 20 situps orkade jag inte en enda till. Plankan klarade jag också med nöd och näppe på en minut. Även den från knäna. Ni hör ju, det här kan bara bli bättre!

Imorgon är det fredag och jag har lovat mig själv att HELA huset ska vara städat till fredagsmyset. Dammsuget, torkat, skinande toaletter, ja typ. Man ska i alla fall inte klistras fast när man sätter sig på toa på lördag. Men först väntar en äggmacka på att bli uppäten. So long!
Publicerat: 2013-09-26
Wow vilket gensvar!
Vad härligt att få läsa om era utmaningar som viktkontrollerad graviditet, att hitta balansen i vardagen och att de flesta varorna i matkassen ska vara ekologiska. Fantastiskt! Idag är ett ypperligt tillfälle att ta första steget! Och för dig som fortfarande funderar: Det blir aldrig för sent att haka på UTMANINGEN, men ju tidigare vi börjar desto bättre. På så vis slipper man hetsa fram "beach2014kroppen" i maj månad eller vad det nu är man vill åstadkomma.

Själv kommer jag att börja min utmaning med ett danspass ikväll. Som jag har längtat! I åratal har jag tjatat och tjatat på stackars "studieförbundssamordnaren" att starta upp dans för vuxna i bygden. Efter mycket letande efter både lokal och instruktör har till slut allt gått i lås. Halmen har kommit hem. Det har helt enkelt klaffat. ÄNTLIGEN får jag dansa jazz- och streetdance som jag älskar, SAMTIDIGT som jag får ett ordentligt träningspass för hela kroppen utan att tycka att det är det minsta långtråkigt. Dessutom är det högst regelbundet en gång i veckan vilket gör att jag har schemalagt ett av mina två obligatoriska träningstillfällen varje vecka, hela hösten. Perfekt!

Vad blir ditt första steg?
Publicerat: 2013-09-26
NAKENCHOCK!!!
 |
Jag är lyckligt lottad med bra gener. Jag har aldrig behövt träna för att hålla mig smal, oavsett hur många kakpaket och chokladkakor jag har tryckt per dag. Därför faller det sig inte naturligt för mig att tänka sunt. Tyvärr. Jag sitter hemma vid min dator och jobbar, tar bilen till dagis för att hämta och lämna och har svårt att ta mig ut kvällstid eftersom min man veckopendlar. När han väl är hemma vill jag vara med familjen så mycket det går. Sitta i soffan och mysa, ni vet.

Men även fast jag inte blir någon michelingubbe trots att jag snittar ett kakpaket om dan och kompletterar med obefintlig träning så är det inte särskilt sunt. Jag har kommit till den mogna insikten att jag behöver träning. För min själ, för mitt psyke, för mitt tålamod och för mitt allmänna tillstånd.

DÄRFÖR har jag kommit fram till min UTMANING: När jag fyller 30 nästa sommar ska jag vara en hurtis. Jag ska vara vältränad och leva ett sunt liv. Med det menar jag inte att jag ska ta X antal kilo i bänkpress eller gå ner 25 kilo. Jag ska inte jaga den ultimata dieten, jag ska inte banta och jag ska inte hetsträna. Jag ska bara försöka hitta ett sunt förnuft och klara av att leva efter det ända fram till juni. En hållbar livsstil som jag inte kommer att tröttna på redan in i andra veckan.

För mig ser det ut på följande sätt: Mitt mål är att "röra på mig" två gånger i veckan. Blir det tre så är det bonus. Och här räcker en rask promenad, en joggingtur eller en rofylld skidtur. Det behöver inte vara någon blodsmakimunnenupplevelse. En situp är bättre än ingen situp. Jag tänker börja försiktigt så får vi se vart det slutar.

Sen det där med mitt enorma sötsug som är utom alla gränser. DET är min största utmaning. Till en början ska jag begränsa mig till helgerna. Då får jag fika hur mycket jag vill och en helg består av FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. Så nästan halva veckan. I de övriga dagarna får jag ta MAX två mörka chokladbitar per dag, med minst 70% kakao. Är det något extra i vardagarna som födelsedagar, namnsdagar eller något annat relevant att fira är det tillåtet att fika lite försiktigt. Så ser mina regler ut. Ganska enkla, men för mig stora steg. Till skillnad mot förut är jag driven denna gång.

Och nu till DIG! Häng med mig på min UTMANING! Jag vill inte att du ska utmana mig, utan DIG SJÄLV. Vad har du för mål? Var vill du vara i juni 2014? Vill du gå ner två kilo? Vill du orka springa en mil utan att stanna? Springa ett maraton? Vara nöjd med dig själv? Passa på att fånga tillfället och sätt upp ett tydligt mål till sommaren så hjälps vi åt att komma dit. Jag är den lataste människan på jorden, så kan jag så kan du. Utan tvekan.

Jag kommer låta er följa min resa till ett sundare jag. Eftersom jag är en stolt icke-ägare till en våg kan jag inte redovisa någon viktförändring för er. Jag vill inte ha någon kamp mot min kropp där jag ska hata bort kilon utan jag vill må sunt och på så vis omvandla kilon, från löst till fast. Så här ser jag ut idag, ingen gigantisk mage, inga gigantiska muskler, bara en otålig och allmänt trött kropp. Om åtta månader ska ni få se på andra bullar!

NU KÖR VI!!! Lycka till! :)
Publicerat: 2013-09-25
En helg på fjället
 |
Tillbaka hemma efter en skön helg i fjällen. Vi blev ett gäng på inte mindre än 80 pers, en blandad kompott med familj, släkt och goda vänner. Jag känner mig så otroligt rik och tacksam som har förmånen att kunna göra något roligt med alla dessa fantastiska människor samtidigt!

Vi hyrde in oss på en fjällgård a´la vandrarhemsstuket fast med helpension. Mycket vällagad mat och mycket fika. Hela tiden. Så trots att vi vandrade på fjället i dagarna två gick jag nog minus ändå på grund av allt stoppande.

Jag älskar att kunna vara aktiv tillsammans med familjen! Barnen tog sig upp för berget, gick längs spångar, drack fjällvatten och lekte bland stenar och stockar. Nu så borde de snart vara redo för en riktig fjällvandringstur med tält och spritkök. Längtar till den dagen!
 |
 |
 |
Publicerat: 2013-09-23
Playdate
 |
Birgit fick skippa fritids idag och ta bussen hem på villkoret att hon inte störde sin skrivande mamma och istället baka en sockerkaka till dagens playdate. Svaret blev ja och det tackar alla glada mammor och barn henne för!
Publicerat: 2013-09-18
Smart alarm
Jag vill ha en väckarklocka som får mig pigg, på riktigt. Den ska dra undan gardinerna från mitt fönster så att ljuset träffar min kind och den ska berätta en spännande anekdot för mig så att hjärnan sätts i tankearbete och vaknar till liv. Då inbillar jag mig att det skulle gå lite lättare att ta sig upp ur sängen. Lite.
Publicerat: 2013-09-18
Höstmys med Georg
Denna vecka kom hösten. Det skulle jag gärna vilja fira med att införskaffa Georg Jensens snygga och stilrena ljusstake, gärna i par med en lite mindre variant i samma serie. Skulle passa perfekt bredvid TVn. Klicka här Snygg va? Tyvärr kan jag bara drömma...
Publicerat: 2013-09-17
Röstade ni?
Det gjorde inte jag och jag SKÄMS. Var fast besluten hela dan att jag skulle ta mig till den där lokalen och delta i kyrkovalet. Dra mitt strå till stacken. Men sedan var det så att det liksom dök upp en massa saker hela tiden. Birgit kom hem efter en fiskehelg med sin mormor och morfar. Givetvis ville jag baka en annanaspaj och bjuda dem på. Sedan hade Sigrid en bunt med kompisar hos oss. Vips blev det kväll och det skulle ätas och badas och plockas fram gympapåsar och kläder inför morgondagens skolfotografering. Sedan skulle läxor läsas och mattetal delas och när ungarna var i säng och jag skulle ta mig iväg hade vallokalen stängt sina dörrar för att istället gräva fram det blivande resultatet ur urnorna. Oerhört slarvigt av mig.

Men egentligen tror jag att det beror på något annat. För hade det varit riksdagsval hade jag garanterat släpat mig iväg, även om hela dansgruppen invaderat vårat hem och det skulle bjudas på lunch, mellis och middag, någon nära anhörig låg allvarligt sjuk på sjukhus och om jag hade miljoner andra viktiga saker att göra SAMTIDIGT. Jag hade fixat det. Men nu var det annorlunda.

Och det beror på mitt engagemang. Jag tror inte på svenska kyrkan längre. Tyvärr. Kyrkan har gått från att vara Guds hus, en plats dit man kommer för att lära känna honom och möta honom till en plats där han glömts bort för att istället stryka alla människor medhårs och dricka kaffe. Man har liksom missat hela poängen.

Jag kan inte för mitt liv förstå varför en tro ska styras politiskt av sådana som inte tror. Det är som att jag skulle sitta i styrelsen i Leksands Hockeylag. Jag som aldrig någonsin hållit i en hockeyklubba. Sedan måste det tilläggas att det finns många bra svenska kyrkor i vårt avlånga land med många oerhört duktiga ledare men det tar inte bort det ologiska med att kyrkan ska vara politisk. Tror ni att icke muslimer får bestämma hur det ska vara i moskéerna? Det tror inte jag.

Det är klart som vatten i ett nydiskat glas att ingen vet vem Gud är när inte ens ledarna för Guds hus vet. Men det är ändock pinsamt. Jag röstade inte. 0-1 till mig.
Publicerat: 2013-09-17
Kvällens drink
 |
Idag dricker vi smoothie. När Sigrid själv får välja.
Publicerat: 2013-09-16
Om jag kunde flugspråket...
 |
...skulle jag tala om för bananflugorna att doftljusen inte går att äta. Flyg ut från mitt badrum NU!
Publicerat: 2013-09-13
Extra
extraright