Fröken Spara
 |
Här har ni fröken Spara i egen hög person! När rosorna börjar slokna är det bara att knipsa av stjälken och låta blommorna leva vidare i en glasskål fylld med vatten. Allt detta för att få njuta av dem så länge det går. Sen kan jag slänga dem med gott samvete! (Typ idag)
Publicerat: 2013-04-30
Uppdatering
Som ni säkert märkt har jag varit mindre aktiv med mitt bloggande under den senaste tiden. Detta för att tänka ut hur jag vill arbeta med sidan. Men nu har jag skaffat Google Analytics för att få korrekt statistik samt en sida på facebook. Så om du löpande vill få info om när jag publicerat ett nytt inlägg: Gilla Kniktelin på fejjan!

Nu har jag gjort mitt dagsverke. Tack för idag!
Publicerat: 2013-04-29
Aftonbön av en liten
"Jag ber att det inte ska komma några tjuvar. Om de kommer får du Gud ringa polisen. Annars måste du väcka oss så vi kan ringa." /Min 4-årings kvällsbön.
Publicerat: 2013-04-29
Söndagsutflykt
 |
Avslutade veckan med en mysig söndagsutflykt. Tog cyklarna till en närliggande gammal kvarn där vi drack kaffe och knaprade kakor medan barnen lekte i dammen med den smältande isen. Grodorna var på plats för att lägga ägg och med oss hem fick vi både videung och ytterligare en tussilagobukett. Mys! Och glad är jag för det för idag duggar regnet tätt.
Publicerat: 2013-04-29
Publicerat: 2013-04-27
Lördagsmorgon
 |
Kakan är färdiggräddad, kaffet kokat, frukosten framdukad och i vardagsrummet plinkar Birgit 'An die freude' på pianot. Allt innan klockan är slagen nio.

Strax ska jag koka upp fudgesåsen och hälla den på kakan. Sen blir det arbetsdag för hela slanten! Trevlig lördag på er alla!
Publicerat: 2013-04-27
Sign of spring
 |
Jag brukar alltid känna ett uns av vemod när våren kommer krypande. Jag älskar vintern med längdskidåkning, skoteråkning och häng i backen med min snowboard. Som bäst är det i mars och april när solen gassar och snön fortfarande ligger kvar.

I år var det annorlunda. Jag hann aldrig känna något vemod för inom loppet av en vecka hade skidföret bytts ut mot cykelturer och vinterdäcken mot sommardäck. Och det måste tilläggas, att när man väl har plockat årets första tussilago-bukett är det en omöjlighet att önska sig tillbaka snön.

Välkommen våren!
Publicerat: 2013-04-23
Detaljerna gör helheten!
 |
Nu har jag äntligen satt pricken över i'et vad gäller inredningen på Birgits rum. Färgerna som det går i är svart och lila och då förstår ni väl att nallens klänning måste följa färgmönstret! Tidigare var den iklädd en röd festklänning (100% mismatch) så nu har jag roat mig med att tvätta och istället ikläda denna en lila klänning. "Nördigt" skulle min far ha sagt. Själv så vet jag att man inte ska underskatta de små detaljerna, för det är de som gör helheten.

Undra vilket världsproblem jag nu ska ta tag i?
Publicerat: 2013-04-22
Att hälla vatten på en gås
Jag för ett allvarligt samtal med min lilla där jag grundligt går igenom vikten av att inte säga "dumma" till andra familjemedlemmar. Responsen är förvånansvärt bra och jag känner att hon fattat galoppen. Vi pratar om att klistra igen munnen när det dumma ordet börjar bubbla upp och att hellre säga dumma till gosedjuren än till en person, om det nu nödvändigtvis måste komma ut. I samma sekund kläcker hon ur sig följande: "Man får inte ha en tjur inne när det är jul. Tänk när jultomten kommer, då blir tjuren inte glad!"

Ska man skratta eller gråta??
Publicerat: 2013-04-21
Wallmans
 |
Ikväll har vi hängt med Wallmans, lägger upp fler bilder i helgen. Men som vanligt levererar de! Bra show, härlig karisma och utsökt mat!
Publicerat: 2013-04-19
Vad anses vara normalt?
Nya Zeeland har i dagarna godkänt homoäktenskap och blev därmed det 13 landet i världen till detta. Inte fler?? Var min första tanke. Snabbt därpå slås jag av nästa tanke: Hur kan vi tro att vi har rätt, här i Sverige?

Vad är det som gör att inte fler har godkänt detta? Kan det vara så att resterande 244 länder (eller 194 självständiga stater) har fel i denna fråga? Eller kan det möjligtvis vara tvärtom? Att vi är de som har fel? Man behöver inte gå långt tillbaka i tiden för att se att gemene svensk var mot detta, homoäktenskap. Vad har fått oss att ändra oss? Är det för att vi helt plötsligt insett att vi i tusentals år har vandrat på jorden med fel åsikter? Eller kan det vara så att ju mer vi ser och hör en sak, desto normalare blir det?

För vad anses vara normalt? Och vad anses vara rätt? Är det när tillräckligt många i en grupp har en och samma åsikt? Eller är det det som står i lagboken? Och vad är det som påverkar lagboken? Vem bestämmer vad som ska stå i den? Är det inte människor? Och alla människor är påverkbara. Av miljön, av omgivningen och inte minst av media.

Vad är det sen i sin tur som gör att vi ändrar våran åsikt, från att från början vara emot något till att sedan bli för? Kan det vara så att vi till slut, efter att ha hört media aktivt basunera ut ett och samma budskap under en längre tid som på sikt får lagen att ändras? Och när vi dagligen matas av detta budskap, via artiklar, tv-såpor och bestämmelser, är det då inte dags "även för mig" att ändra mig? För till slut har alla denna åsikt och vem orkar tycka annorlunda? Vem törs? Vem vågar säga ifrån till den stora makteliten och vem vågar längre säga ifrån när något känns fel?

Nåde den som kritiserar homoäktenskap! Vips har den person som bejakar åsiktfriheten dömts för hets mot folkgrupp på grund av sexuell läggning. Istället väljer den att vara tyst. Och ju tystare den ena sidan blir, desto starkare och "normalare" anses den andra sidan vara!

Bara en intressant tanke, en helt vanlig regnig fredagslunch. Kärlek till er alla, oavsett läggning!
Publicerat: 2013-04-19
Kinesen har anlänt
 |
Idag har vi fest för kinesen har kommit hem! Glädje i våra hjärtan, så efterlängtad. Vi firade med tacos, blåbärspaj och blommor. För tillfället lägger han barnen och sen är han bara min! Hörs mer imorgon. Kram på er!
Publicerat: 2013-04-18
Belöning: cafébesök
 |
Barnen kämpar på med ormen och klarar uppgifterna bra. Igår drog Birgit ett chanskort igen varpå det stod att hon fick göra ett besök på traktens fik. Bra jobbat! Kul för henne och inte minst för mig.

För tillfället är hon ute och säljer majblommor från scouterna. Barn som hjälper barn. Jättebra att de får lära sig att hjälpa andra som har det svårt på samma ort som de själva bor. Ni köper väl?
Publicerat: 2013-04-17
Chokladinspiration
 |
Hm. Undra vilken smak som ger mest jobb-inspiration?
Publicerat: 2013-04-17
Vardagsbestyr
I eftermiddag har jag pysslat med det vanliga: tvätt, plock, matlagning, stjutsning till aktivitet, övning av pianoläxa mm. Just an ordinary tuesday afternoon. Men hjälp vad jag börjar känna mig ensam med allt nu! Peter kom hem!! Som tur var kom en jättegullig tant förbi med sitt barnbarn och lyste upp tillvaron för oss här på kvällskvisten. Det gjorde susen för en för tillfället ensamstående mor!
Publicerat: 2013-04-16
Här istället för där
När jag införskaffade min smartphone lovade jag mig själv att inte bli som andra som sitter med apparaten fastklistrad i händerna, så fort tillfälle ges. Oops vad snabbt man glömmer! För vips har en helt ny värld öppnat sig. Och självklart är det smidigt: Att vabba, blogga, kolla mail och hålla sig allmänt uppdaterad med mobilen. Man tycker att man gör nytta och så är det ju förstås, till stor del. Men min fysiska närvaro börjar sakteligen ändras till frånvaro. Tillgängligheten bidrar till att i tid och otid stämma av läget. Men är det verkligen nödvändigt? Jag märker redan av tendenserna och det är dax att påminna sig själv här, innan det går längre. Mycket kan jag göra när barnen är borta, men när de är hemma då vill jag finnas här för dem! Skärpning!!

Publicerat: 2013-04-16
Rosa influenser
 |
Jag har aldrig varit ett fan av rosa. Som liten bar jag inte ett enda plagg i den färgen. Sedan står jag vid tvättmaskinen 20 år senare och inser att varje gång det tvättas gör maskinen en vit-tvätt, en mörk tvätt och en rosa tvätt. Hur gick det här till? Förundrad börjar jag gå runt i huset och upptäcker rosa tavlor, rosa tvål och rosa handdukar. Inte bara det att min klädsmak har influerats av mina två flickor, utan även inredningen. Idag kom ett paket från H&M på posten. Vad som var i ser ni själva: Ett nattlinne till mig, ett gympalinne till Birgit samt en jumpsuit som Birgit ska ha på sin dansföreställning senare i vår. Färgval? Rosa, givetvis!
Publicerat: 2013-04-15
För världslig för kyrkan
 |
Jag läste en hyllningsartikel om Carola som i år firar 30 år som artist. Där slår hon huvudet på spiken och säger det som jag själv alltid har känt: "Jag är för världslig för kyrkan och för kristlig för världen". Att inte passa in. Men någonstans tror jag att det behövs. För glappet däremellan är ganska stort. De kristna fastnar ofta i en religiös livsstil som inte grundar sig i tron och de som inte tror skräms av den på grund av de kristnas beteende. Själv vill jag bara vara en helt vanlig människa med en bergsfast tro på Gud. Priset är helt enkelt att man blir lite udda, överallt!
Publicerat: 2013-04-15
Pysseldag
 |
Eftermiddagen ägnade vi åt pyssel. Mysigt, ända tills yrseln kom och våldgästade. Det är nu över en vecka sedan Peter åkte hemifrån och sedan dess har jag ägnat barnen mitt fulla fokus till 110%. Vi har delat säng, pysslat, badat, spelat spel och jag har verkligen SETT dem. Men nu orkar jag inte mer. Nu vill jag ha sängen för mig själv, kunna slöa i soffan någon minut och bara tänka på mig själv en liten liten stund. Och innerst inne längtar jag efter en tjejhelg UTAN barn, allt för att få ny energi!
Publicerat: 2013-04-14
Guten Morgen!
Jag är evigt tacksam till Ipren, som har räddat många smärtsamma timmar i mitt mammaliv! Sigrid hade återigen jobbig växtvärk i natt, men efter medicinering var gråten borta och hon kunde gott somna om. Tack snälla Ipren-mannen, du är min hjälte!

Nu är det förberedelser för söndagsskolan som gäller innan det är dax att åka dit. Älskar att träffa alla härliga barn!
Publicerat: 2013-04-14
Crazy family
 |
Vi käkade på "hotellet". Det finns två, men det andra är så sjabbig så det räknas inte. Med andra ord åt vi på traktens finaste hotell. Inget Four seasons, men fortfarande det finaste. Smällde i mig röding och det är aldrig fel!

For sedan hem till oss och hade samkväm. Dessert, presentöppning, musikstund och fotosession. Resultatet ser ni ovan, crazy family. På bilden ser ni mamma, brorsan, pappa, Birgit och mig. Sigrid sov för länge sedan.
Publicerat: 2013-04-13
Kalas kalas
 |
Kalasens högtid är här. Igår fyllde min bror ett kvarts sekel och detta ska vi alldeles strax fira genom att testa nästa restaurang i byn. (Tro det eller ej, men det finns fler än två!) Dagen har spenderats med att baka cheesecake och att fixa paket. Dax att göra sista finishen. So long!
Publicerat: 2013-04-13
Snö snö snö
 |
Vad är det som händer?? Idag blir det en innedag med pyssel och bakning!
Publicerat: 2013-04-13
Fredagsmys
 |
Hur jag än vänder och vrider blir kortet upp och ner. Varför???

I eftermiddag var jag och barnen till badhuset. Vi lekte och hade skoj och innan badet var färdigt hade Sigrid hoppat från trampolinen på 1.5 meter och Birgit från 5-meters-klippan. Tokar. När vi väl kommit hem somnade Sigrid på soffan innan Madagaskar-filmen börjat och själv somnade jag under filmen. Nu har jag krupit ur min one-piece för att däcka i sängen istället, tanten blir inte piggare än så här. God natt!
Publicerat: 2013-04-12
Lokalpressens negativa klang
Jag ringer upp lokaltidningarna för att tipsa om att slalomklubben har klubbmästerskap. Jag tänker mig att de är villiga att skriva ett fint reportage om aktiva barn i bygden och tror att det kan vara intressant läsning för invånarna. Den första tidningen jag ringer till har mobilsvaret påkopplat och givetvis talar jag in ett meddelande. Ingen ringer tillbaka. När jag ringer vidare till nästa tidning hann jag knappt presentera upplägget förrän jag fick nej. Hm. Förklarar lite mer ingående. Får ett rungande nej tillbaks igen. Jag blir så paff av ointresset jag möts av så jag kommer mig aldrig för att fråga varför.

Dagen därpå läser jag i tidningen om vad pensionärerna sysslat med på sista PRO-mötet och om brandlarm som var falsklarm. Who cares? Samma dag som jag flyttade hem från Singapore för snart tre år sedan läste jag följande artiklar i samma tidning: "Frikänd från bränder -häktas igen", "Eleverna startade matkrig", "Putsskador på kyrktornet", ""Fick skyltarna nerrivna", "Mc-förare bröt benet i krasch", "Kundvagnar i statyn", "Pappa döms till fängelse", "23-åring grovt rattfull i Lima", "Ny skadegörelse vid järnvägsstation" samt "Många viltolyckor i Västerdalarna".

Inte mycket har förändrats sedan dess. Snälla, ge oss intressant läsning. Låt oss få läsa om aktiva barn och eldsjälar, om glädjande händelser och nya infallsvinklar. Ge oss inspiration!!
Publicerat: 2013-04-12
Grattis Karin!
 |
Vi hade en mycket trevlig kväll på Thairestaurangen här i byn. Skönt att komma utanför hemmets väggar en vardagskväll! Gammelmormor Karin är en fantastisk människa med ett väldigt gott hjärta. När barnen var mindre spenderade vi mycket tid tillsammans med att lösa korsord, fika och prata om livet. Tyvärr lider hon idag av demens och jag vet inte om hon längre vet vilka vi är. En hemsk sjukdom, men jag hoppas att det är som det sägs att demens är en anhörigsjukdom där den sjuke i fråga inte lider så mycket av symptomen. Det är istället mer jobbigt för de anhöriga med allt pass och all oro. Jag hoppas hon mår bra och att hon är nöjd med livet. Grattis våran underbara Karin!
Publicerat: 2013-04-11
På bättringsvägen
 |
Sockret hjälpte. Ett av två barn är på ordinarie plats, imorgon även den andra. Började kompensera gårdagen med färskpressad juice och GROVT bröd med avokado på. Moroten får jag ta till lunch. Nu måste jag ta ett rejält skrivpass om det här ska funka. Sjukdomar påverkar inte deadlines och inlämningar. Ikväll ska vi fira Peters mormor tillika barnens gammelmormor som fyller 85 idag genom att gå på restaurang. Mysigt!
Publicerat: 2013-04-11
Sockerfällan
 |
Idag har vi haft matvanor a la 80-tal med tanke på måltidernas höga sockernivåer. Började med rostade frallor med sylt och te med massvis av honung. Till lunch serverades pannkakor, hallonsylt och vispgrädde. På eftermiddagen slängde barnen ihop en kladdkaka och nu funderar jag på varma mackor till kvällsmat. Allt för att få förkylningarna på fall. Mitt löfte om fikafria veckodagar sprack direkt, men då utgick jag från att alla skulle vara friska. Är barnen pigga imorgon blir det grovt bröd och morötter för hela slanten!
Publicerat: 2013-04-10
Från sjöman till korvhandlare
 |
Mycket riktigt, satt i tre hela timmar med VildHasse och pratade. Hade inte min hunger sagt ifrån hade jag suttit kvar där än. Kan inte vara så många som upplevt allt han har gjort under sina 75 år här på jorden.

Aldrig hade jag kunnat tro att korvknallen med eget museum, Vindarnas Tempel, tidigare hade arbetat både som sjöman och soldat världen över. Att han har skakat hand med Fidel Castro, som i sin tur gav honom jobb och att Mona Sahlin arbetat som korvgumma åt Hasse var än mer förvånande. En stjärna för trofast kärlek ger jag till hans käresta då hon stannade vid Hasses sida trots att han själv struntade i sitt eget bröllop, endast tre dagar innan kyrkklockorna skulle ringa. Anledningen? Han skulle till Arvika marknad och göra korvaffärer! Mer om denna intressanta karl får ni läsa om i Dalabygden nästa vecka!

Stjärnor tänds och förbrinner.
Korvar kommer och far.
Släktled föds och försvinner.
Korvhandlarn, han står kvar.
Publicerat: 2013-04-09
Vardagspussel
Vilken bra start på veckan. Idag är båda tjejerna hemma på grund av feber och förkylning. Själv har jag inte repat mig fullt ut än, men är på bättringsvägen. Jag är i alla fall så pass att jag kan genomföra intervjun med VildHasse om en liten stund. Vilken tur att min bror kommer hit och tittar till tjejerna medan jag är borta! Återkommer senare, när jag pratat med karln. Jag är fullt medveten om att detta kommer att bli ett möte utöver det vanliga. See you!
Publicerat: 2013-04-09
Konfektyr
 |
Fjolårets julklapp damp just ner i min brevlåda. Då tar jag mig en paus och sätter mig i solen en stund!
Publicerat: 2013-04-08
Publicerat: 2013-04-08
En prövningarnas dag
Det är tur att även de dåliga dagarna blir kväll till slut och sedan glöms bort. Idag har prövningarnas dag varit på besök. En dag full av trots, envishet och maktkamp. Inget jag gör kan få en fyraåring på fall, varken med list, lockelser eller med den starkaste bestämdhet. När lunchen ratades bestämde jag att inget annat serveras förrän till kvällen, förutom lunchtallriken som stod kvar på bordet och väntade på att bli uppäten. Där stod den. Och fyraåringen överlevde. Mellan frukost och kvällsmat åt hon absolut ingenting. Hon vann. Vart ska denna styrka föra henne? Har ingen tidigare kunnat flytta berg så finns i alla fall nu en som kommer att lyckas.

I morse åkte Peter till Kina och blir borta i två veckor. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra på. Med den här starten har jag fått in kämpaglöden. Nu blir det rutiner rutiner rutiner. Inget fika i veckorna, ormen ska köras slaviskt och barnen ska sova på givet klockslag. Det enda jag inte kan styra över är Kim i Nordkorea, måtte han coola ner sig lite!
Publicerat: 2013-04-07
Påsklov
Påskhelgen var härlig och fylld av friluftsliv. Vi hann bland annat med pimpling, angling, skoterturer och kojbygge. Här bjuds på bilder!
Publicerat: 2013-04-06
Coolt!
 |
Möttes av denna skylt uppe på toppstugan i skidbacken idag. Coolt va!?
Publicerat: 2013-04-05
Bjuder på en affärsidé
Sitter ute på gården, smälter hamburgaren och filar på affärsidéer i takt med att mitt sug efter en nybakad morotskaka ökar. Tänk tanken att kunna ringa en jourhavande bagare när man blir sugen på något gott, som omedelbart med sina mjöliga händer vispar ihop något och kommer levererandes med kakan i bagaget på några timmar. Typ www.bakakuten.se. Här var min idé, nu är det fritt fritt fram att sno den. Se till att jag får telefonnumret bara, så jag vet vart jag ska ringa nästa gång mitt sötsug kallar!
Publicerat: 2013-04-04
Ormen
 |
Barnen kämpar på med ormen. Så här fin blir ormen med alla klistermärken, halvvägs in i spelet.
Publicerat: 2013-04-04
Konstblommor
 |
I takt med att jag tröttnar på vattning, omplantering och avlusning av mina växter minskar antalet sakta men säkert. För varje äkta växt som åker ut kommer en ny konstväxt in. Tur att det finns så mycket fint att välja bland!

(Jag tänkte att du skulle behöva röra på nacken lite)
Publicerat: 2013-04-03
Hemmadag
Idag är det en hemmadag. Jag och barnen åt frukost medan vi tittade på film ända fram till lunch. Eftersom jag har gått och blivit förkyld tvingar min kropp mig till lite nedvarvning. Birgit ritar och Sigrid leker med kompis. Peter kommer hem från Stockholm ikväll och innan dess ska jag försöka tvätta och plocka ihop lite. Värsta 50-talet, inte sant!?
Publicerat: 2013-04-03
Uppdateringar
Fick precis ett oväntat sms där det stod att min blogg är uppdaterad. Det är kärlek! Nu funkar äntligen gilla-knappen och så syns alltid de senaste 10 inläggen på första sidan. Jag bugar och bockar mitt djupaste! Tack!
Publicerat: 2013-04-02
Till en paradisö
 |
Idag tog jag, tjejerna och min pappa skotern till en ö där vi grillade hamburgare. Är det detta som betecknas paradisö??
Publicerat: 2013-04-02
Publicerat: 2013-04-02
Skidåkartyper
Har nu åkt längdskidor ett gäng gånger under säsongen och kan konstatera att det finns två typer av längdskidåkare: Typerna före och typerna efter Vasaloppet.

De man ser i spåret före Vasaloppet är fanatikerna. Allt de gör räknas i tid, puls och längd. De tränar för att bli så snabba och duktiga som möjligt.

Och sen har vi de som syns i spåren efter Vasaloppet, livsnjutarna. Dessa kommer ut först när solen börjar värma och fåglarna börjar kvittra. Här ser vi brunbrända lyckliga pensionärer som inte har sig någon brådska.

Sen kommer krocken. När livsnjutaren står i spåret och beundrar tre svävande örnar högt upp i skyn och vill dela med sig av den fantastiska upplevelsen till en fanatiker som kommer svischandes med skidorna, pulsklockan och midjebältet. Hon borde förstå att det inte går. Han är inte mottaglig. Han sneglar snabbt upp mot skyn, mumlar något om kråkor och fortsätter snabbt vidare. Kvar står den stackars livsnjutaren som vill smälta genom snön. Men hon repar sig snabbt med övertygelsen om att ett liv med tid för njutning måste vara mer givande än ett liv med pulsklocka. Och några kråkor var det i alla fall inte!
Publicerat: 2013-04-02
Bullen var ett aprilskämt!
April april din dumma sill... Tyvärr blev bullen bränd och något tredje barn väntas inte!
Publicerat: 2013-04-01
Lägerplanering
 |
Vi hann med lite pimpelfiske innan vi for hem vilket resulterade i att Birgit drog upp två fina abborrar. Typiskt henne! Har nu varit på ledarsamling inför sommarens Rutåläger, som är ett läger fyllt av bad, bus, mys & kul och riktar sig till barn mellan 9 och 15 år. Alla barn är välkomna! Om någon är intresserad av att delta så kontakta mig för mer info.
Publicerat: 2013-04-01
Publicerat: 2013-04-01
Bulle i ugnen
Äntligen har 12 veckor gått och jag kan stolt berätta att jag har en bulle i ugnen! Har länge funderat på om det ska vara två eller tre barn i familjen men till slut tog vi det överväldigande beslutet!

Eftersom barnen nu är ganska stora hoppas jag att jag kommer att få mycket tid för gos med den lille och vi ser mycket fram emot ett höstbarn!
Publicerat: 2013-04-01
Extra
extraright