Nu slopar vi ananasen
Alla vet ju att sjukvården i Singapore är hiskligt dyr så idag gjorde jag ett hemmagjort pricktest på Sigrid. Hon har inte ätit denna vara på flera veckor och idag smällde hon i sig så mycket hon orkade. Testet gav tydliga resultat: Ingen mer ananas för hennes del!
Publicerat: 2010-04-29
Vardagen i tider
Jag tror jag har odlat någon form av förkärlek till planering. Så numera är våra veckor inrutade i tider som följs nästan slaviskt. (Om vi inte kommer på att göra något jätteudda som att vara lediga en dag.) Så här ser våran vecka ut i tider:

Måndag: Sigrid lekgrupp 9-13.00, Birgit skola 11.30-14.30

Tisdag: Sigrid lekgrupp 9-13.00, Birgit art + skola 10-14.30

Onsdag: Sigrid kyrkans barntimmar på svenska kyrkan 10-12.30, Birgit gymnastik 9-10.15 följt av skola 11.30-14.30. Birgit kyrkmöss 15-17.00 på svenska kyrkan. Jag och Peter onsdagsdate 19.00 och framåt.

Torsdag: Sigrid mammagrupp 09.30-12.00, Birgit drama + skola 10-14.30.

Fredag: Sigrid lekgrupp 9-13.00, Birgit simlektion 45 minuter följt av skola 11.30-14.30. Fredagsmys med tacos.

Förklaring: Lekgruppen är alltså det jag kallar för hemmagjort dagis bestående av 4 barn som träffas i lekparken och i hemmamiljö. På mammagruppen träffas 10 olika familjer hemma hos varandra med mammor och barn.

Eftermiddagarna fylls av fri lek hemma eller med vänner, besök till poolen eller någon lekpark. Helger är och önskar jag ska förbli lediga. Lediga för spontana aktiviteter, familjemys, pyssel eller middagar. Jag vill inte vara ekorren i hjulet. Åtminstone så lite som möjligt...
Publicerat: 2010-04-23
Chicago, the musical
Chicago, the musical var sådär måste jag säga. Kom på mig själv med att benen kliade. Seg handling men kunniga artister. Musikal är musikal och det är ändå roligt att ha sett den och dess vackra arena, Esplanade Theatre. Innan föreställningen drog igång var vi upp på 70 våningen på Swissotel och käkade middag. Det var desto bättre. Fin utsikt, god mat och trevligt sällskap. Något att göra oftare! Efter musikalen började våra dansnerver göra sig påminda så vi åkte vidare till St James Power Station för att dansa loss till deras kunniga salsaband. Tyvärr spelade inte dem så vi avrundade kvällen på marinan istället.

Idag gick Sigrid till sin lekgrupp. Den är ett hemmagjort dagis kan man säga. De är 4 barn som träffas 3 gången i veckan. De börjar med att vara i lekparken en timme för att sedan turas om att leka hemma hos varandra. Dagen avslutas med gemensam lunch vilket brukar resultera i cirka 4 timmars lek totalt. Fantastisk bra uppfinning tycker jag. Man kommer loss ibland och barnen får deras sociala behov tillgodosedda. Jag hjälpte Birgit med sin kinesiska läxa innan jag lämnade henne på skolan. Fick lite träningstid som avslutades med kaffe och fruktsallad vid poolen.

På eftermiddagen åkte vi till West Coast Park tillsammans med några vänner. Barnen lekte, sprang och klättrade av hjärtans lust medan vi mammor satt och njöt av den förvånansvärt svala luften och de uppfriskande vindarna. Middag intogs på Mc Donalds när åskan började dundra. Nu sover barnen gott efter en lång dag med mycket lek. Jag sitter och hoppas på att min bättre hälft snart ska komma hem så jag åtminstone hinner säga god natt innan jag slocknar. Han har en sån trevlig vecka nu igen. Åker mellan 6 och 7 på morgonen och är inte hemma förrän 10 på kvällen hela veckan. Det är till att ta ett djupt andetag på söndag kväll och sedan bara köra... Hoppas luften räcker ända till fredag kväll och att testet på jobbet går bra. Lycka till!
Publicerat: 2010-04-19
Spontanitet
Spontanitet är något jag gillar, och en sådan dag var det idag. Samtidigt som jag hämtade Birgit från skolan ringde jag Frida på vild chansning och frågade om de ville med på bio. Det visade sig att hennes yngsta var ledig så det ville de hemskt gärna! Vi gick raka vägen från skolan till bion via Burger King. Såg "How to train a dragon". Väldigt bra tyckte både jag och Birgit.

Efter bion mötte jag upp Sigrid på Harbour Front och hon sprang raka vägen till Gymboree, (inomhuslekrum) öppnade dörren och kastade sig in i leken. Ja varför inte, tänkte jag och betalade för en timme. När halva tiden gått visade det sig att en musikklass skulle börja. Personalen ursäktade sig för att de inte informerat mig om detta men erbjöd oss istället att få delta. Kul! Vi var med där och lekte och sjöng tills vi var hungriga och gick hem.

Bottennappet under dan var när jag skulle hämta ut mina musikalbiljetter. Stod i kö väldigt länge trots att det bara var en människa framför mig, en krånglig människa. Hon var så upprörd över att behöva lämna ifrån sig sitt kreditkort eller no no ett debetcard som hon så tydligt uttryckte det. Hon hade ju redan betalat biljetterna så varför skulle hon lämna ifrån sig kortet? Blev mer och mer aggressiv och jag som stod bredvid henne blev mer och mer rädd. Personalen försökte lugna ner henne, men förgäves. Hon var på krigsstigen. Personalen samtalade med varandra hur de skulle göra, men det fick de inte. För det var HON som var kunden.

En vänlig själ tittade på mig och tog försynt mitt bokningsnummer för att hjälpa mig. Då exploderade tanten. HELLO?? Det finns något som heter kösystem!!! Ja men ursäkta sa jag, jag måste hämta min dotter (Jag var redan 15 minuter sen) YES AND I HAVE A BABY!! Skrek tanten rakt ut i mitt ansikte. Ja visst men hon sover sött. Sen skrek hon en massa saker till och jag blev så paff. Det är inte varje dag man får sig en redig utskällning utan anledning av en människa man inte känner. Dessutom hade det samlats en stor bunt med åskadare runt denna vackra dam. Var nära att smälla till henne men ilskan kom i form av tårar istället. Helt weird. Personlen kom med pappersnäsdukar och gjorde sitt bästa för att trösta mig och ursäktade röran. Efter att damen hotat med att ringa polisen mm mm lugnade hon sig en aning. Men inte ett ursäktande ord, inte en blick, inte en kommentar. Hon gick surt därifrån. Då fick jag äntligen mina biljetter så nu ser jag fram emot att få gå på Chicago imorgon. God natt!
Publicerat: 2010-04-16
Torsdagkväll
Igår var det som alla vet onsdagskväll vilket innebar att jag och Peter var ut och käkade. Vi for till Dempsey Hill, ett restaurangstråk som ligger mer eller mindre i djungeln. Käkade på La Salsa för att sedan avsluta kvällen på marinan. Chokladfondue igen. Kan bara inte motstå längre, jag är helt fast! Bara så sent som i fredags överraskade Peter med att ta mig till det femstjärniga hotellet Fullerton på Chokladbuffé. Bättre än så blir det inte. Vi njöt av god choklad och levande musik. Flott är nog det rätta ordet.

Sitter nu här med en lång dag bakom mig. Jag och Sigrid hade det riktigt mysigt på mammaträffen som var tidigare idag. Jag vill att det ska vara för evigt! Så många härliga människor, barnen leker av hjärtans lust och alltid lika gott fika. På eftermiddagen skyndade jag mig in till revisorn med kompletterande uppgifter till deklarationen för att sedan hinna shoppa lite på Raffles City. Hittade en CD som Delirious och Hillsong har gjort tillsammans, den gör mig glad. Avslutade kvällen med ett pass på gymmet så nu ska jag bara krypa upp i soffan och njuta av att ännu en bra dag har sett sitt ljus.

Kram
Publicerat: 2010-04-15
Singapore i korthet
Min bror har varit på besök i en vecka och det är bra, (och trevligt) för då får man chansen att göra alla saker man vill göra men som vanligtvis inte blir gjorda. Sagt och gjort. Dag nr 1 visade jag honom Orchard Road, Singapores stora shoppinggata med flådiga köpcentrum på rad och höjd och bredd och jag vet inte allt. Pulsen är hög och likaså priserna. Speciellt ju högre upp du kommer i ett center. Högst upp bör man vara så rik så man kan flyga. Och det vore ju kul att kunna. Men men... vi fick nog efter ett tag så att...

... dag nr 2 begav vi oss ut i regnskogen istället. Vi gick en trekk på 12 heta km. Inte så långt kanske, men påfrestande i detta otroligt fuktiga och ständigt varma klimat. Trekken gick runt MacRitchies vattenreservoar och längs hela vägen växte träden ihop över våra huvuden. Så fort man saktade ner kom aporna fram och ja, lite obehagligt var det. Stundtals bultade hjärtat väldigt fort. Satte man ner foten bland löven var det inte bara en eller två gånger som det rasslade till rejält i buskarna. Vi såg allt från ödlor och apor till en flygande lemur och en gigantisk sköldpadda med ett skal som var ca 70 cm i längd. Jag anar att det finns en i familjen som inte skulle våga gå här. Och då syftar jag inte på tjejerna. Hur som helst, när vi väl nådde mål var jag oerhört lättad att vi inte stött på någon pyton eller annan vanligt förekommande orm. Och imponerad är jag. För är det något man bör göra i Singapore så är det just detta. Jag har sett några regnskogar tidigare (bla Khao Sok i Thailand, världens äldsta) men ingen så lummig och djurrik som denna!

Eftersom det nu är som varmast och fuktigast på hela året passade det bra att åka ut till Sentosa dag nr 3. Sentosa är en uppbyggd paradisö som man når med linbana, bil eller tåg. Resan i sig tar bara några minuter. Det finns tre konstgjorda stränder med sand och palmer importerade från Indonesien. Men de duger bra att ligga och sola på! Utöver de vackra beacherna finns lyxiga resorter och condos, otaliga turistattraktioner som under water world (som ett jätteakvarium man kan gå inuti), delfinshower, utsiktstorn, flådiga golfbanor och så klart fina restauranger och mysiga hak. Allt ligger inbäddat i en grönska som är så typiskt för landet.

Vi har även hunnit med den obligatoriska grillningen i solnedgången med trevliga gäster, ätit groda på Chinatown (dock inte jag) och sett dess vackra nattmarknad. Innan brorsan for vidare till Krabi igår för backpackning, hann vi fira honom med tårta och ljus på hans födelsedag.

Som ni kanske anar har landet ett enormt varierat utbud till dess lilla yta (697,2 kvadratkm), och det kanske är det som gör att man inte tröttnar. För det är ju faktiskt rätt härligt att kunna känna pulsen inne i stan på förmiddagen för att sedan ta det lugnt i poolen på eftermiddagen. Eller varför inte ta en morgonpromenad i djungeln och avsluta dagen med en romantisk middag på någon flådig restaurang på kvällen? Och någon restid behöver man knappast bry sig om...
Publicerat: 2010-04-13
En tråp(k)i(g)sk påsk
Påsk som ingen annan. Regn hela helgen och en ekande tystnad från påskkäringar, påskfjädrar och ägg. Inget firande här inte. Jul däremot var väldigt kommersiellt med sitt enorma pyntande inne i stan och på alla andra tänkbara ställen. Då påsken inte märktes av fick vi ta saken i egna händer. Peter ställde sig och lagade en fantastisk påskbuffé som avnjöts i goda vänners lag. Självklart målade tjejerna ägg och plockade ris till fjädrarna vi fått hitskickade från Sverige. Eftersom påskharen inte hittade hit fick barnen köpa sig ett varsitt stort chokladägg att mumsa på dagen till ära.

Jag tog med Birgit till City Harvest på barnens påskfest och själv åkte jag dit dagen därpå och fick se ett fantastiskt påskspel. De hade gjort ett drama om hur korsfästelsen kunde ha sett ut om det hade skett idag, i ett modernt Singapore. Mycket trovärdigt och starkt budskap. När en blödande Jesus drog sitt tunga kors genom salen till piskrapp för att sedan spikas upp på korset var inte många ögon torra. Därefter flögs änglar in över publiken och Jesus uppstod. Att inte gå till kyrkan under påsk är som att äta påskmat utan ägg. För mig. Så till spöregn och värme till trots lyckades vi ändå få en mysig men annorlunda påsk!
Publicerat: 2010-04-13
Extra
extraright