Köksprövningar vi möta FÅ
Ganska tidigt i sommarens köksrenovering myntades uttrycket "Prövningar vi möta få" och då menades det inte att prövningarna var få, utan att vi FÅR möta prövningar. Det förstod vi ganska snabbt. Sedan följde uttrycket med oss hela renoveringen igenom. I början var det relativt små saker som att vi upptäckte vattenledningar i väggen vi skulle riva och att någon av misstag dragit ur sladden till frysen så att diverse god mat som egenfångad makrill, oxfilé och hemkokt hjortronsylt blev förstörd.

Senare i renoveringen drabbades vi av lite jobbigare motgångar som att det nya IKEA-köket blev vattenskadat på grund av slarv i hanteringen innan det ens kommit på plats. Hur det gick till är en annan historia. Samma dag som Peter kom hem med de nya, fräscha stommarna krockade jag vips med ett rådjur. Med råge dessutom. Så pass mycket att bilen var inne på verkstaden i dryga två månader. Och det märks av, här på glesbygden då avstånden är för långa för att ta cykeln istället. Och kollektivtrafik, vad är det??

Men tiden flöt på och renoveringen också, i sakta mak. Och så kom dagen då allt var klart och bänkskivan skulle läggas på plats. Då hade visst IKEA (som tur var) gjort ett decimalfel i måttbeställningen och bänkskivan var därmed närmare en decimeter för kort och passade inte alls. Helt plötsligt stannade renoveringen upp på grund av att IKEA behövde ytterligare 4-6 veckor på sig att fixa en ny bänkskiva till oss.

Och så har det hållit på, renoveringen igenom. "Prövningar vi möta få" och inte har vi gått under av det. När prövningarna blivit standard i vår vardag tog vi allt mer och mer med en klackspark. Vi var glada så länge problemen var att materialistisk karaktär och inte drabbade någon person fysiskt. Idag skrattar vi åt det hela och tycker att det är vår vanliga otur. Det lilla tråkiga (om man nu ska vara sån) är att köket aldrig bli klart.... även fast det nu är väldigt nära! Och det blir dessutom väldigt bra, både funktionellt och snyggt!
Publicerat: 2014-10-29
Små designade stilleben
Nu sitter jag hemma igen och är nöjd med dagarna i stan, trots att Birgits förkylning hoppade på mina stämband. För även om man inte kan prata så går det fortfarande utmärkt att strosa på söder och leta efter små roliga inredningsdetaljer. Barnen var helt okej med att hänga på mig i mitt letande. För att hålla dem lugna hade jag ett block och penna i fickan och skrev upp det som de sade att de önskade sig i julklapp. På så vis slapp jag allt tjat och jag lyckades med konststycket att hålla barnen lugna utan att köpa något till dem.

Jag är inte den som varken shoppar ofta eller mycket, men när jag väl har ett tillfälle så luskammar jag helst av allt roliga inredningsbutiker med tidlös, nordisk design. Bättre än så kan det inte bli! Jag låter prylarna tala till mig och när jag väl hittat något jag tycker om suger jag länge på karamellen och funderar om jag verkligen behöver prylen. Som denna fantastiska ljusstake från DesignTorget. Jag var nära nära att köpa den för ett halvår sedan men var inte 100% säker. Så jag gick hem och hittade det perfekta stället för den. På en plats där det saknades en ljusstake. När jag insåg det bestämde jag mig för att köpa den. Nu har jag gjort det och den passar perfekt!

Med min shoppingstil handlar jag kanske inte alltid de billigaste sakerna. Jag köper hellre få, hållbara designklassiker som jag vet att jag kommer att tycka om i många, många år framöver än halvsnygga grejer bara för att fylla upp ett rum. Och jag låter ett rum hellre vara oinrett tills jag hittat det jag letar efter. På så vis blir mitt sätt att shoppa inte så dyrt trots allt, när jag slår ut det över tid. Och jag kan verkligen glädjas över en ljusstake som lyfter ett helt rum. Det är väl inte helt fel, även fast det är en smula fåfängt?!
Publicerat: 2014-10-29
Förkylda och incheckade på Söder
Höstlov var det ja. Äntligen skulle vi unna oss en ledig helg och åka till Stockholm på mysweekend utan några måsten. Ta dagen som den kommer, fika gott och bara njuta av varandra. Birgit var hemma från skolan torsdag och fredag på grund av lätt förkylning så när vi skulle åka på lördag morgon kändes det som att hon kryat på sig. Men där hade vi fel. Fast det insåg vi förstås när vi åkt halvvägs och då ville vi inte gärna vända, eftersom Peter ändå skulle till stan för att jobba några dagar senare.

Så nu sitter vi här på ett lyxigt hotellrum på söder med en orkeslös tjej och ytterligare en tjej, som däremot har desto mer energi! För att rasta den sistnämnda tog jag med mig henne till Södermalmskyrkan tidigare idag och gick på barnkyrkan. Dels för att visa henne något större än vår lilla söndagsskola som vi har där hemma, men kanske främst för egen del för att sno några bra tips som jag kan ta med hem till vår verksamhet. Det sköna var att jag förstod ganska snabbt att upplägget är detsamma, fast att vi kör i mindre skala. En liten egoboost helt enkelt.

Och så blev det vintertid. Klockan fem i morse var alla i familjen vakna. Nackdelen med att inte vara i hemmets trygga vrå en sådan gång var att vi fick försöka slå ihjäl två timmar i väntan på att frukosten skulle öppna. Hemma kan barnen ta sig en macka och slänga sig i soffan medan man själv sussar vidare. Är det detta som kallas den stora hotelldöden måntro??

Men helgen har varit bra trots allt. Tänk att det krävs en gnutta sjukdom för att den livliga familjen tvingar sig till ett lugnare tempo! Trots att vi har tagit det lugnt och prioriterat vila så har vi hunnit med biobesök, gofika, lunchstopp hos goda vänner och målmedveten expresshopping till köket. Lyckades införskaffa tyget jag letat efter en längre tid som förhoppningsvis ska bli köksgardiner någon gång före jul och en av tre lampor som saknats till bardisken där hemma. Så i det stora hela har vi haft det väldigt bra. För handen på hjärtat -hade jag varit hemma med sjukt barn hade jag alla gånger rensat i något gammalt skåp, städat hallen och trixat i köket istället för att bry mig om barnen och främst sjuklingen. Och just det har jag gjort lite mer än vanligt denna gång, fokuserat på barnen alltså. Hotelldöden till trots!
Publicerat: 2014-10-26
Tjejkväll med mineralsmink från Dalarna
Vilket ruskväder vi har haft idag! Snö och slask hela dagen lång. Men jag måste erkänna att jag tycker det är rätt mysigt! Och ännu mysigare blev det när jag drog iväg på tjejkväll efter jobbet. I en liten stuga i utkanten av den stora skogen håller min frissa hus och ikväll öppnade hon upp sin salong för mingel och "ekologisk inspiration". Mingelsnacksen bestod utav nygräddat fröknäcke och ekologiskt alkoholfritt vin med smak utav svarta vinbär och granskott (!). Faktiskt riktigt gott och friskt som till skillnad från andra alkoholfria viner smakade mer vin än saft. Ännu roligare var att vinet är framställt av Barbro Trum från Leksand (som för övrigt var med på entreprenörshelgen i Grövelsjön där jag deltog tidigare i år).
Men nu åkte jag inte dit för att äta och dricka gott utan för att jag var så oerhört nyfiken på att få träffa Karin Eliasson som är VD och ägare till företaget "Back To Earth". Företaget tillverkar ett mineralsmink som är fritt från onödiga tillsatser och som endast innehåller fyra ingredienser: Titanoxid, mica, kaolinlera och järnoxider. Dessutom tillverkas sminket utav henne själv i Siljansnäs här i Dalarna. Det tycker jag är väldigt roligt! Under kvällens gång passade jag på att bli sminkad utav henne för att känna in vilka produkter och färger som passar mig bäst. Som jag tänker nu ska jag successivt byta till hennes produkter i takt med att de jag har i dagsläget börjar ta slut.
Kvällen innehöll även lite andra roliga överraskningar. Som att få möjlighet att lägga en välgörande ansiktsmask gjord på två delar kakao och en del kokosfett. Enkelt, naturligt och med en himmelsk doft (I alla fall för en chokladälskare som mig)! När masken skulle tvättas bort fick vi testa på den ekologiska "Ljung-serien" som har allt inom ansiktsvård och mer därtill. Huden blev mjuk och silkeslen efter denna dunderkur fylld av välgörande och naturliga ingredienser.

Det var så uppiggande att få frossa ordentligt i alla dessa produkter denna ruskiga höstkväll. För hur bra än alla produkter verkar och hur gröna skogarna lovar sig vara så tror jag innerst inne på att huden kan reparera sig bäst på egen hand, med lite hjälp utav naturliga ingredienser. Då vill jag inte vara den som rubbar hudens naturliga arbete med främmande kemikalier och hormonstörande ämnen. Jag vill gå "back to earth" och kemikaliebanta mitt badrum. Men jag kommer inte att göra en radikal helomvändning och kasta allt skräp som redan finns. Först tänker jag göra slut på det jag har och när jag köper nytt kommer jag att tänka smart och hållbart. Och jag lovar, jag kommer att hålla dig uppdaterad om vilka produkter som får mitt val!
Publicerat: 2014-10-23
Jo då -liket lever!!
Hej kära söta ni. Jag kan inte börja med annat än att be så mycket om ursäkt för den stora bloggdöden som drabbade mig i samma veva som jag gick på semester. Jag kraschade fullständigt. Och solen kom och lyste och värmde min trötta kropp hela sommaren. Så där blev jag liggandes -i solen, på bryggan, vid sjön med den tjockaste bok i hand. Och rörde mig inte ur fläcken på flera veckor. Förutom då vi tog båten några 100 meter bort för att få bada och fika på djupt vatten. Så fantastiskt avkopplande. Och så välbehövligt.

Men man kan tycka och JAG kan tycka att jag borde ha tagit ansvar och skrivit en kort rad till er och förklarat att jag inte orkade tänka på något måste och ens något skrivande och ännu mindre något fotande under denna långa tid. Därav min ursäkt. Jag har faktiskt kopplat bort så till den milda grad att under de senaste månaderna är den bästa kameran jag burit med mig mobilen och datorn har varit avstängd och haft semester även den så det tog den hela 40 minuter att kicka igång nu på kvällskvisten. Ja, man kan helt klart bli gråhårig på en sådan sak!

Så till det viktigaste. NEJ jag planerar inte att sluta blogga. Tvärtom. Jag har saknat bloggen massor och tänkt och funderat, vilat och låtit tankarna ta sin tid om hur jag vill med mitt bloggande. I vilken utsträckning, vilken form och så vidare. Bloggen är min oas i den grå vardagen och här får jag utlopp för min kreativitet. Här ligger makten i mina händer och jag älskar skapandet som det faktiskt är. Så kära vänner, efter en lång och skön paus efter en minst sagt intensiv vår är jag nu på banan igen och jag hoppas ni hittar tillbaka hit och vill följa mig framåt med allt vad det innebär!

Tack för ert tålamod och på återseende!
Publicerat: 2014-10-22
Extra
extraright