Turen blev av
Hej hopp galopp!

Hade en underbar dag på fjället. Otroligt blåsigt och otroligt vackert. Inte ett moln på himlen, snöklädda träd och massor av härlig längdåkning. Åkte som planerat: Appetito (strax innan Högis) och sedan raka vägen ut i vildmarken till Hemfjällsstugan. Där intogs våfflor med hjortronsylt och brasan sprakade. Det roliga är att restaurangen har varken el eller vatten och de fixar det galant. Till och med kortläsaren funkade via deras ipad. För att slippa åka samma väg tillbaka kämpade vi vidare i motvind längs fjällkammen några kilometer och körde förbi Lindvallens topp. En utmärkt dagsutflykt som slutade på dryga milen. Jag lägger upp vackra naturbilder en annan dag.

Nu sitter jag och dricker kaffe och äter chokladpraliner. Det har jag väl gjort mig förtjänt av?

Förresten... Idag är det 31 januari. Det betyder att imorgon är det februari. Tjoho! Då börjar den bättre halvan av vintern som ska fyllas med pulkaåkning, korvgrillning, förhoppningsvis någon skotertur och givetvis massor med skidåkning, både på längden och tvären. Hoppas på ljusa dagar och värmande sol. Äntligen!
Publicerat: 2013-01-31
Strålande sol gör skidturen!
Igår damp det ner en tjejtidning till Birgit. Ni vet en sån här med sminktips, kändisskvaller och tjejserier. Det var en reklamtidning för vidare prenumeration och givetvis har jag inte visat den för henne än. Ungen är 8 år! Självklart skulle hon bli överlycklig! Däremot tycker jag att smink och utseendefixering kan vänta så länge det går. De är ju så vackra precis som de är och det vill jag att hon ska få med sig! Ska kolla upp tidningen lite noggrannare innan jag visar henne den.

Nu ska jag dra i mig en macka för att sedan göra ett nytt försök med en långtur på längdskidor i Sälen. Ska skriva en artikel om turen och den förra blev naturligtvis inte så idyllisk som det kan vara. Får använda det materialet till en rolig krönika istället. Japp, strålande sol ser ut att vänta, däremot blåst. Hoppas i alla fall på bättre spår den här gången, sämre än i lördags kan det inte vara!
Publicerat: 2013-01-31
Mer mackor till kvällsmat!
Lite kursinfo. Så här ligger det till enligt komet: Den grundläggande principen är den gemensamma stunden man ska ha med barnet varje dag. Man ska jobba hårt med förberedelser för att undvika plötsliga konflikter och man ska överösa barnet med beröm vid positiva beteenden. Men om läget trots allt spårar ur handlade dagens pass om hur och när man ska dra i nödbromsen. Det handlar om att prata lugnt för att inte driva upp konflikten ännu mer, att följa med barnet ut ur situationen för att lugna sig en stund och att vara lugn och tråkig för att barnet inte ska få uppmärksamhet för det dåliga beteendet. Enkelt va? Pratade oxå lite om regler och konsekvenser som handlade om att ha få men tydliga regler som man orkar efterfölja och där det blir konsekvenser om de följs/bryts. Nog om det.

Hann se slutklämmen på "Mia på Grötö" som är som balsam för min själ. Befriande opräktigt, naturligt och avskalat. Lika befriande som diskussionen vi hade om middagsval på kursen. Vi var alla rörande överens om att nudlar och frid vid middagsbordet är bättre än gourmetmat och bråk. Skönt va?
Publicerat: 2013-01-30
Bilringar säljes
Lunchbreaket övergick till en långpromenad. Har börjat odla bilringar så jag numer kan starta däckfirma. Dax för förändring! Till sommaren ska mina mål vara nådda så det är bara att börja bränna. Inte för att det nödvändigtvis behövs men för att:

1. Bli en tålmodigare moder
2. Bli en positivare medmänniska
3. Vara allmänt sund för min egen hälsas skull.

Ikväll är det föräldrautbildning igen. Jag har inte kommit igång med belöningssystemet "ormen" än, men inom en vecka ska klistermärken och en liten present vara inköpta så jag kan dra igång. Spännande att se om det blir några resultat! Tänk ett tjatfritt hem, underbara tanke! Dit lär vi iofs aldrig komma, men lite närmare skulle inte skada.

Nu sitter ungarna och övar på en konsert jag antagligen kommer att få ta del av om några timmar. Birgit på piano, kompis på fiol och Sigrid på sång. Värsta ensamblen!
Publicerat: 2013-01-30
Söta gula röda persikor
Fick ett akut begär efter färska godispersikor. Dax för lunchbreak!
Publicerat: 2013-01-30
Det går bra nu
Vinden har vänt! Idag jobbar jag av hjärtans lust. Underbart!

Läste nyss i tidningen om att det hade skickats ut felaktiga dödsbesked med posten till drygt 100 levande personer. "Jag förstod direkt att det var ett misstag" sa en dam efter att ha öppnat brevet och fått sitt eget dödsbesked. Hon måste vara otroligt klyftig!

Dessutom uppskattades bilderna av Petter och hans gäng så de vill ha alla foton de kan få av oss. Bra jobbat Peter! (fotografen tillika min man)
Publicerat: 2013-01-30
Uninspired
Idag har varit en sån där dag där ingenting har blivit gjort hur hårt jag än försökt. Känner ni igen det? Det positiva är att jag börjar känna igen mönstret. Jag kör gärnet fram till deadline och sen är jag helt slut och inspirationen är som borta i en dag eller två. Igår var deadline. Så till nästa gång ska jag släppa skriveriet dagen efter för att städa, springa, fika eller vad som helst. Bara jag får rensa hjärnan för att sedan ta nya tag.

Insåg i alla fall problemet under eftermiddagen så då lade jag undan jobbet och gjorde Sigrid lycklig genom att baka chokladbollar med henne medan Birgit var på dans. På kvällen blev vi bjudna på middag och jag passade på att låna duschen eftersom våran är på tippen. Nu sitter jag här och kurar under en filt och hoppas på nya friska tag till imorgon.

Men är det inte så, att tack vare de gråtrista dagarna som känns meningslösa gör att man uppskattar de dagar som är riktigt bra lite mer? I så fall måste en väldigt rolig och inspirerande dag lura bakom hörnet...
Publicerat: 2013-01-29
Crazy
Helt galen morgon där ingenting går som det ska. Visst är det underbart? Ingen är i tid, ingen gör som jag säger och det är allmänt kaos i hela huset. När väl alla var på sina respektive platser tog jag stora snöskyffeln och avreagerade mig på den nyfallna snön som kommit. Nu sitter jag här i lugn och ro och gläder mig för ett skrivpass. Guten Tag!
Publicerat: 2013-01-29
Djupa tankar
"Mamma, hur kastade Gud ner den första bäbisen utan att den gjorde illa sig?" Existensiella funderingar på kvällskvisten hos min 4-åring.
Publicerat: 2013-01-28
Rivning
Här kommer lite riv-bilder på badrummen. Det stora badrummet var det med den planerade renoveringen, kallar det "blå badrummet" hädanefter och den lilla är den med den plötsliga renoveringen. Kallar den för pigtoan från och med nu pga. närheten till köket och för att den är så liten så att man måste backa för att överhuvudtaget komma in. Dessutom kan det vara svårt att stänga dörren när man väl sitter där man ska. (Iaf om man har så långa fina tår som jag.)

Jag var så glad att alla beslut med det blå badrummet var klart men nu är det bara att sätta sig ner med katalogerna i knät igen och planera pigtoan. Golvvärme, skifferklinker och vitmålade väggar eller plastmatta, element och pärlspontliknande väggar? Det första alternativet är klart snyggast men det var tydligen inte helt enkelt att få till. Har i alla fall hittat en komod som endast är 20 cm djup och den skulle faktiskt få plats för att gömma undan lite skräp som toarullar och hårborstar.
Publicerat: 2013-01-28
Intensiv lördag
 |
Har ni haft en bra helg? Själv har jag haft det intensivt men toppen!

Jag och familjen drog upp till Sälen i går morse tillsammans med mina underbara svärföräldrar. Mina barn hade fått i julklapp att gå på Sälens äventysbad Experium med dem. Då passade jag och Peter på att ta en längdskidtur på fjället. Planen var att åka från Gammelgården, upp på fjället, förbi Lindvallen och vidare till Hemfjällsstugan för en varm våffla och sedan fortsätta turen som totalt skulle bli ca 15 km.

När vi klev ur bilen för att spänna på oss skidorna höll vi minst sagt på att blåsa bort. Vi bestämde oss ganska snabbt för att korta ner turen men när vi såg att spåren var bortblåsta fick vi tänka om. Vi insåg att vi var tvungna att ta bilen till Lindvallen istället, åka sittlift upp på fjället och sedan köra de 3 km på skidor som återstod till våfflorna.

Väl framme vid Lindvallen var alla sittliftar avstängda p.g.a. blåst. Skam den som ger sig tänkte vi och tog knappliften och sedan ankarliften upp till toppen med längdskidorna på. Uppe på toppen såg vi ingenting. Stormen yrde upp snön och vi kunde inte se många meter framför oss. Vi kämpade på och försökte klura ut vart vi skulle åka. Men när det inte fanns några skidspår, inte gick att se vart leden gick pga oväder och mobilen inte hade täckning insåg vi till slut att vi fick tänka om. Det var bara att försöka ta sig ner för backen på skidorna och mötte mångas undrande blickar: "Vad håller de på med??" Såg ut som två påklädda ufon som kom plogandes ner för branten.

Istället för att åka vilse på fjället satte vi oss i bastuvärlden och tinade långsamt upp...

Senare på kvällen besökte vi efter många års längtan den Italienska restaurangen, Appetito. Vi mumsade på x antal rätter i dryga tre timmar, tills vi fick avsluta middagen för att istället börja jobba. Vi mötte upp Petter, Ison och Fille backstage för att plåta lite och var givetvis med under deras spelning. Det var fullt ös och stämningen var på topp!

Mindre roligt var det imorse när vi skulle vara utcheckade från rummet på Skilodge före kl. 10.00. Gäsp! Som kompensation för min intensiva lördag somnade jag under eftermiddan idag till "Pongo och de 101 dalmatinerna" hemma i soffan tillsammans med barnen. I och med det blev helgen fulländad.
Publicerat: 2013-01-28
Buskul
När jag kom hem efter att ha skjutsat Sigrid till en kompis idag var jag tvungen att plocka in mellisen som stod kvar på bordet efter de större barnen. Effektiv som man är slog jag på kranen på max för att skölja ur trasan som jag använde för att torka av bordet med. Vad händer? Jo, kranvattnet sprutar åt alla håll och kanter. Upp i taket, ner på golvet, fulla köksluckorna och fulla mig. Började genast fundera på om rörmockarna stängt av vattnet och ställt till med något tills jag hör enorma gapflabb från lekrummet. Busungar!! Livsfarligt att lämna dem ensamma hemma! De rara barnen hade omsorgsfullt tejpat igen kranen och satt och googlade på "bus" när jag sprang in till dem för att vrida om deras öron.

Synd att de bråkar med fel mamma. För om jag inte minns helt fel kommer jag ihåg ett gäng smaskiga bus som jag själv använt mig utav i min oskyldiga ungdom... Hämnden är ljuv!

Imorgon åker vi till Sälen för kombinerad jobb /nöjesresa. Ska bli skoj och jag hoppas innerligt att allt som är planerat hinns med. Återstår att se. Har i alla fall packat i längdskidor, snowboard, badkläder, middags- och nattklubbskläder. Hoppas jag inte glömt nåt. Så less på att packa!!

Tills vidare får jag önska dig en fortsatt trevlig kväll!
Publicerat: 2013-01-25
Freitag
Trots att jag har världens bästa jobb (trodde aldrig att jag skulle få uppleva den känslan) är det aldrig fel med en fredag i veckan. Nu när jag har valt att jobba lite mindre ser jag till att hämta barnen direkt efter skolan på fredagar, runt kl ett. Eftermiddagen är alltid aktivitets- och läxfri så det är fritt fram för kompislek. Idag lånas det hem två av Birgits härliga klasskompisar direkt efter skolan och Sigrid är redan efterlyst av en annan go tjej.

Dessutom ska snickarna bila upp golvet på toan bredvid köket så det kommer att bli en härlig blandning av byggdamm, ungar och skratt. Jag älskar´t!

Men först jobba och sen ut och fredagsluncha med Peter.
Publicerat: 2013-01-25
Magont
God kväll i stugorna. Sitter här med grym ägglossningsvärk. Kul för er att veta va? Inget solsken utan regn...

Intervjun gick bra. Härligt mjuk och öppen kille. Det gillas skarpt! Dessutom är det helt nödvändigt att nån sätter ord på den mörka värld vi lever i. Han nämnde bland annat att det är fult och ocoolt idag att vara en god och hjälpsam medmänniska. Så tragiskt! Nu återstår bara att bemästra skrivkrampen och få ner en berörande text.

För övrigt ser det ut som att jag kommer att få till ett möte med honom, Ison och Fille när de kör sin spelning "Ikväll är vi kungar" i Sälen på lördag. Det ska bli hur grymt som helst! Ison är min nya favorit efter att ha suttit i juryn i X Factor och Fille med sin karaktär Lilla Al Fadji på P3, behöver jag säga mer?? Ibland skrattar jag så jag dör.

Fotograferingen blev bra hoppas jag. Cino i butiken hade bara några timmar innan besöket äntligen fått hem Jofamas senaste kollektion, i samarbete mad Marie Serneholt och givetvis passade jag på att prova den snygga skinnjackan. Tyvärr var den för kort för mitt långa liv och slutade vid naveln. Fast å andra sidan var det väl lika bra det. Köpte Kenza-jackan (även det i samarbete med Jofama) i höstas och får slita på den ett tag först.

För att stilla min värk måste jag hoppa in i bastun ett tag, Klarar inte mer. So long!
Publicerat: 2013-01-24
Fågelkvitter utanför min dörr
Hej på er! Ska alldeles strax köra igång min intervju med Petter. Jag hoppas på ett givande samtal och det ska bli spännande att få möta honom på djupet. Han har mycket i sitt bagage som jag anar att långtifrån alla vet om.

Jag skrev en artikel om en skinnbutik tidigare i veckan och idag åker jag dit tillsammans med Peter för att fota lite till texten. Jag är bra på att se motivet och kompositionen medan han är oslagbar på den tekniska biten och har prylarna som behövs. Vi kompletterar varandra bra och det är så kul att få jobba tillsammans!

Imorse hörde jag årets första fågelkvitter. Betyder det att våren är på väg?
Publicerat: 2013-01-24
Komet
Nyss hemkommen från utbildningen. Idag pratade vi om ormen som är ett spel man gör med sitt barn. Barnet ska få tre uppgifter varje dag. Det ska vara uppgifter som man själv bestämmer utefter familjens behov. Jag har tänkt mig 1. Klä på sig själv. 2. Torka sig själv efter kissning och tvätta händerna. 3. Vänta (utan att tjata) med aktiviteter där det krävs en vuxen inblandad efter maten tills alla ätit upp.

För varje grej barnet klarar får det ett klistermärke att klistra på spelplanen som är utformad som en orm med numrerade rutor. Alltså kan man som mest få tre klistermärken varje dag, och dessa sätts i nummerordning på varje siffra.

Ibland kan man komma på ett frågetecken på spelplanen och då får barnet ta ett chanskort. Man ska ha förberett 10 chanskort med olika slags belöningar på varje, t.ex bygga en koja och fika i den, läsa en extra saga eller något annat som barnet uppskattar. Funktionen är att barnet ska uppmuntras till positivt beteende.

När barnet har klarat hela ormen och kommit till huvudet (efter ca 80 steg) kommer en stor belöning. Då får man tänka ut något extra som att gå på badhuset eller något annat barnet verkligen uppskattar. Det krävs tid, engagemang och planering men jag tror det kan bli bra. Förhoppningsvis kan man på ett positivt sätt arbeta bort negativa beteenden hos barnet. Jag längtar efter resultat!
Publicerat: 2013-01-23
Plötsligt ska två badrum renoveras
Ikväll kommer Peter hem efter en hård arbetsvecka. Vilken tur för honom att det bjuds på överraskningar:

1. Det hittades inga vattenskador när badrummet bröts upp vilket är GRYMT skönt!

2. I skrivandets stund går hantverkarna lös på badrummet på våningen UNDER det som ska renoveras pga. rörbyte. Plötsligt blev en badrumsrenovering två stycken! Vilken tur att vi har en tredje toa så att vi kan uträtta våra behov någonstans!

Peter är än så länge lyckligt ovetandes om detta men jag hoppas att han blir glad att få komma hem!
Publicerat: 2013-01-23
Lyxproblem
God morgon! Har ni sovit gott? Själv har jag sovit like a princess, Jag älskar närheten till barnen! Jag och Sigrid delar bäddsoffa medan Birgit ligger nedanför oss på golvet i en gigantisk koja. Härligt att man kan få semesterkänsla i sitt eget hus! När vi vaknar ligger vi och småpratar och drar oss tillsammans, så mysigt. Dessvärre måste jag se till att vara klädd före sju för att låsa upp till snickarna. Lyxproblem 1.

Har upptäckt en bloggmiss och det är att bara en kommentar sparas för varje inlägg vilket är otroligt trist. Det jobbas på det oxå och kommer förhoppningsvis vara tillrättalagt snarast möjligt. Lyxproblem 2.

Jag går för tillfället på komet, en föräldrautbildning som ska göra mig lite klokare och smartare som mamma. Denna äger rum ikväll och jag har fortfarande inte läst igenom kapitlet trots att jag har haft tid på mig ända före jul. Läxan försöker jag så gott jag kan med: Att varje dag ägna 15 minuters fulla uppmärksamhet till mina barn. 15 minuter låter så otroligt futtigt, men tänker man igenom sin dag så är det oftast inte så många fokuserade stunder man bjuder på. Det ska vara en kvart där barnet helt får välja aktivitet och barnet ska styra leken. Det är en utmaning att inte gå in och försöka göra pedagogik av stunden. Nu har jag mer tid än någonsin men för ett år sedan hade en kvart / barn nästan varit en omöjlighet då vi kom hem efter fem varje dag och före sju sov den lilla. Mellan det skulle mat lagas, tänder borstas och läxor göras. För att inte prata om de kvällar då någon aktivitet skulle hinnas med. Men som sagt, nu har jag tiden och kan ändå inte sticka under stolen med att det är såå trist att leka olydig bäbis, varje kväll. Lyxproblem 3.

MEN. Bilen startade även idag, som den gjort hela veckan trots kallstart i 20-25 graders kyla. Det är jag innerligt tacksam för och bilar som fungerar är inget problem, det är bara lyx rakt igenom! Kram på er
Publicerat: 2013-01-23
God natt!
Sitter här och är alldeles för mätt av den där kladdkakan. Ja jag vet att jag behöver åka två mil på skidor, får ta det en annan dag. Skulle vilja ladda upp en massa bilder på mitt tomma badrum men det vill inte som jag vill så istället kryper jag ner under täcket och läser min inspirerande bok. God natt!
Publicerat: 2013-01-22
Borrar och bränner
Det bankas och borras för fullt i andra änden av huset. Jag njuter eftersom jag vet att för varje slag som slår så är det ett steg närmare ett färdigt badrum. Dessutom har jag hela huset fullt av unga killar som lyder minsta lilla vink från mig, bara en sån sak! :)

Ikväll ska vi ha hejdåfest för Erik hemma hos mig som ska flytta härifrån för att jobba som fängelsepräst. Spännande! Vi har varit ett litet gäng som träffats lite sporadiskt då och då under snart två års tid och sjungit tillsammans. Igår bakade jag en kladdig fudgekaka som vi ikväll äntligen ska få sätta tänderna i. (Japp, jag har klarat mig från att provsmaka) Mums!

Om du är nyfiken på mina artiklar, kika in på www.salenweekend.se. Kan du som jag inte bläddra i tidningen på första sidan klickar du dig bara vidare till arkivet. Där ska alla få upp tidningarna.
Publicerat: 2013-01-22
Frågor frågor
Ut ur högtalarna rappar Petter medan jag förbereder mig inför en intervju med hiphopkungen senare i veckan. Tips på intressanta frågor mottages tacksamt. Nu har du chansen att få svar på det du alltid undrat över om den mannen!

För tillfället finns det inte något riktigt bra stöd för att lägga upp bilder på bloggen från mobilen. Vi jobbar hårt på det och tackar för ert tålamod. Bilder ska givetvis vara dagliga inslag framöver.
Publicerat: 2013-01-22
Maktbegär
Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan gå ut och förespråka saker och ting som man själv inte tror på av den enda anledningen till att vinna popularitet och för att få makt.

För det menar ni väl ändå inte Centerpartiet, att ni tycker att månggifte, fri invandring och att slopa skolplikten är bra förslag? I så fall kan jag inte annat än att beklaga!
Publicerat: 2013-01-21
Snillen spekulerar
Skjutsar på två fyraåringar som diskuterar i baksätet. -Vad ska du bli när du blir stor? -Jag ska bli galning. -Det ska jag med. Men vad ska du jobba med? -Jag ska jobba på att aldrig äta lakrits. -Det ska jag med men min farmor äter nästan bara lakrits. End of story.
Publicerat: 2013-01-21
En vanlig jobbdag
Bloggar, skriver texter, redigerar texter, har viktiga telefonsamtal, förbereder intervjuer och svarar på mail. Dessutom lyser solen!

Underbara dag!
Publicerat: 2013-01-21
Deadlines kontra starttimes
Själv jobbar jag som de flesta av oss med deadlines. Den absolut senaste tiden då allt ska vara inlämnat och klart. Har jag något klart tidigare så skickar jag in det tidigare för att vara kvitt bekymret.

Hantverkare verkar vända på det hela och jobba med starttimes. De sätter en tid då de tidigast kommer att komma, sedan får det visa sig när de dyker upp och gör klart!
Publicerat: 2013-01-21
Från fulaste till finaste
Nu ska Sveriges fulaste badrum bli Sveriges finaste! Imorgon börjar projektet.

För att slippa leva i astmaframkallande byggdamm stänger vi in dammet på övervåningen och själva flyttar vi ner en våning till lekrummet och testar på compact living tills allt är klart.

"Äntligen" säger Sigrid, som ständigt vill vara nära nära, "hoppas det går snabbt" säger jag som längtar efter långa härliga bad och morgonmys framför spegeln. Gosse vad lätt det kommer bli att stiga upp ur sängen framledes...

Här bjuder jag på några bilder på vårat eleganta badrum som snart endast är ett minne blått!
Publicerat: 2013-01-20
Fondueafton på Kläppens topp
Jag har fått i uppgift att skriva en artikel om att gå på fondueafton i Sälen. Sagt och gjort, igår packade jag med mig tjocka släkten och tog bandvagnen upp för skidbacken till toppstugan i Kläppen.

Vi möttes av en stjärnklar himmel, gnistrande snö och brinnande marschaller i -20 graders kyla. Personalen var trevlig och maten var super. Det doppades oxfilé i grytorna och mumsades av det generösa tillbehörsbordet i många timmar. Även barnen gillade det skarpt!

Jag kan inte annat än att rekommendera. Och snälla, sluta envisas med att besöka det uttjatade julbordet varje år. Tänk nytt, tänk fondue!
Publicerat: 2013-01-19
Farväl knapptelefon!
Idag skrivs historia. Jag har gått från knapptelefon till smartphone för första gången i mitt liv! Japp, stenåldersmänniskan förnyar sig. Välkommen förenklingar och hejdå krångel!

Så till dig, teliaförsäljaren som fick sig ett rejält gapflabb när jag avslöjade att jag fortfarande använder mig utav knappis, nu blir det slut på skrattanfall bruden! I´m so sorry...
Publicerat: 2013-01-19
Välkommen tillbaks!
Nu slår jag upp portarna till min värld efter 2,5 års paus. Jag har mycket att ge och ser fram emot att få träffa er igen!

Mycket har hänt sen sist så här kommer en liten resumé:

1. Lämnat stadspulsen i Singapore bakom mig och flyttat tillbaka hem till lugnet och koskiten i Dalarna.
2. Bytt bort vår exklusiva lägenhet med pooler, tennisbanor och fontäner med affär i källaren till ett 400 kvm stort renoveringsobjekt.
3. Sagt upp vårat hembiträde och har själv tagit anställning.
4. Slutat ligga i solstolen och käka chokladpraliner mot att börja frilansa som skribent.

På den vägen är det. Bloggen är under uppgradering tekniskt sett till att bli ännu bättre, så håll till godo mina vänner! Fram till dess fortsätter jag njuta av livet och vill gärna ha sällskap utav dig!

Peace
Publicerat: 2013-01-18
Extra
extraright