Fem bröd och två fiskar
Igår på söndax (söndagsskolan) pratade jag om berättelsen från bibeln när Jesus mättade 5000 man på endast fem bröd och två fiskar, brödundret. Efter en heldag med Jesus började alla bli hungriga varpå han gav lärjungarna i uppgift att fixa mat åt alla. Hm. Enkelt va? ;) Att gå och köpa mat till så många var uteslutet så de började gå runt bland folket och samla in mat från alla. Det enda de lyckades skrapa ihop var en enda pojkes matsäck, fem bröd och två fiskar.

Jag anar att lärjungarna tvivlade på att det skulle räcka till alla. Men hur som helst välsignade Jesus maten och började dela ut. Undret ligger i att maten räckte till alla 5000 och att det dessutom blev 12 fulla korgar över när hela folkhopen ätit sig mätt. Hur det gick till kan jag inte svara på men det fina i denna klassiska bibelberättelse är att den talar om att det räcker med att ge det lilla vi har, så kan Gud göra något stort utav det. Det är en skön tröst för mig när jag känner mig svag och otillräcklig. Jag duger som jag är, jag kan ge det lilla jag har och det kan bli något fantastiskt i slutändan. Skönt va!?
Publicerat: 2015-03-23
Levande relation istället för död religion
 |
Det här med att vara kristen låter kanske i mångas öron dödstrist. Varför ska man vara det? Av tradition? För att få en identitet? Gemenskap? Eller är det en hobby som bjuder på trevlig underhållning? För mig innebär min tro på Gud allt annat än att gå till kyrkan varje söndag kl 11.00. Jag tror inte på Gud för att mina föräldrar gör det. Jag tror inte på Gud för att få känna tillhörighet. Jag tror inte på Gud för att jag söker trygghet innanför kyrkans fyra väggar.

Jag tror på Gud därför att jag är övertygad om att han finns. Jag är övertygad att han har skapat mig till sin avbild och att han älskar mig mer än någon människa kan älska. Oavsett mina fel och brister. Han älskar mig precis som jag är. Jag tror på Gud för att jag har upplevt hans närvaro och för att jag kan komma till honom med mina böner. Och vet du vad? Jag tror på Gud för att han svarar på dem! Så många gånger som han har fyllt mig med kraft när jag har varit svag. Så många gånger han har gjort mig glad när jag varit ledsen. Så många gånger han har svarat på mina svåra frågor.

Allt detta är erfarenheter som ingen kan ta ifrån mig. Inte en enda diskussion eller all världens "bevis" kan få mig att sluta tro att Gud är den som bryr sig om mig mer än någon annan kan göra. Att kunna sitta ensam på en stubbe i skogen och skicka en tanke till Gud och samtidigt känna hur han är med mig där ute i naturen. Att ha en levande relation till Gud, en tvåvägskommunikation -det är att vara kristen för mig!

I söndags sändes en gudstjänst från Hillsong Church i Stockholm på SVT. Sedan dess har programmet varit SVT plays mest sedda program och slog både Skavlan och Downton Abbey i popularitet. Anledningen till succén tror jag beror på att det så tydligt framgår att de 2000 besökarna som fysiskt deltog i gudstjänsten var där för att möta Gud personligen. Hela gudstjänstformen är något nytt, fräscht och spännande. Spana gärna in programmet och återkoppla till mig vad ni tycker, det skulle vara spännande att få veta! Programmet hittar du här alternativt kan du söka på gudstjänst säsong 3 9/11 2014 i SVT play.
Publicerat: 2014-11-13
En uppmuntran från himlen
Det var dax att prata om nattvarden på söndagsskolan. På vägen dit stannar jag och köper några paket kakor och planerar att sitta på en filt och fika med barnen för att få in rätta känslan för hur det kan ha varit vid Jesus sista måltid. Innan vi kliver ur bilen slänger jag ur mig att det är slut på mina krafter. "Men mamma. Vi kan ju inte sitta på en filt och fika på söndagsskolan för att du har slut på kraft. Det går ju bara inte!" Det var min 5-årings självklara åsikt.

Varje träff börjar med att vi sitter med i gudstjänsten ett par minuter. Pastorn hade vaknat på natten och upplevt att han skulle läsa ett specifikt ord som skulle vara riktat till någon på mötet. Han visste inte till vem eller varför men läste upp det som inledning: "Han ger ny kraft åt de trötta och ny styrka åt de svaga. Till och med unga människor kan bli uttröttade, och unga män kan ge upp. Men de som väntar på Herren ska få ny kraft. De ska få nya vingfjädrar som örnarna, de ska kunna springa utan att bli trötta och de ska inte ge upp under vägen." (Jesaja kapitel 40 vers 29-31) Katching! Det träffade mig rakt i hjärtat och var precis vad jag behövde för att få den där extra boosten för att orka kämpa på.

Samma vecka fick jag en uppmuntrande sång av en underbar bloggerska. Varken pastorn eller Eleonora vet särskilt mycket om min situation men ändå träffade det så rätt. Ja, jag tror att de har hört "någon" viska. ;) Texten är följande:

"När modet sviker och allt är tungt, och ingenting längre känns rätt. Då vill han ge dig av kärleken som inte har någon gräns. Om än hinder reser sig på din väg som du inte själv klarar av, Guds kärlek hjälper dig genom allt, ger styrka när du är svag. Gud har omsorg om dig. Över mörka djup vill han bära dig. Gud har omsorg om dig. När ensamheten tar tag i din själ och vänner du trott på har glömt. Gud älskar dig mer än du förstår, han finns hos dig varje stund. När arbetet pressar dig mer och mer och det känns som ett tyngande ok, då vill han lyfta dig upp i sin famn och ge dig ny framtidstro. Gud har omsorg om dig. Över mörka djup vill han bära dig."

Mitt i prick. Sådan är han. Omsorgsfull på alla plan och går in och uppmuntrar när det behövs. Visst kan jag förstå att det låter märkligt, men för mig är det så självklart. Jag har levt med detta sedan barnsben och kan tydligt se hur han bär mig år efter år, genom svårigheter och utmaningar. När Gud talar sker det inte genom att berg rämnar och haven delas, utan oftast sker det i en stilla viskning i rätt tid. Via en annan människa eller genom en ny tanke. Och alltid fylls man av välbehag och glädje.

Hur nattvardsfikat gick? Väldigt bra. Barnen uppskattade det MYCKET och vi fick en mysig stund tillsammans där vi pratade om hur det kan tänkas ha varit för 2000 år sedan och barnen kom med många intressanta tankar och funderingar. Dessutom var det precis vad jag behövde. Varför ska vi krångla till det mer än nödvändigt?
Publicerat: 2014-04-14
Äntligen drar vi igång FREDAX!
På fredag har vi äntligen premiär för FREDAX här i byn och jag är så peppad! Jag har länge saknat ett alternativ för ungdomar till att "hänga i centrum" på helgkvällar och ur de tankarna föddes idén om att erbjuda ett bättre alternativ. Jag drömmer om ett ungdomsgäng som vågar vägra alkohol och som istället har vansinnigt roligt på helt andra grunder!

Därför drar vi nu igång FREDAX för alla som går i årskurs 3 och uppåt. Vi kommer att åka på äventyr, anordna grillkvällar och se till att skapa en härlig gemenskap för alla som vill vara med! Jag tror och hoppas att det kommer att bli både skoj och spännande. Givetvis för mig, men framförallt för barnen! Maila mig gärna om du bor i krokarna och vill ha mer info. Många kramar Elin
Publicerat: 2014-03-05
En Gud som bryr sig om
När dotterns vantar hade varit spårlöst försvunna under en tid och vi hade letat så gott som överallt fanns det till slut bara ett ställe kvar att leta på. Vi hade letat i lådan, i väskan, på skolan och hemma utan resultat. Det enda vi kunde lista ut var att de hade glömts av på bussen. Så en eftermiddag svänger jag oplanerat in med bilen till bussgods och kör en vild chansning. Kanske finns de där. Jag letar igenom lådan för kvarglömda saker men hittar ingenting.

Men när jag just konstaterat att de är borta kommer en busschaufför in till mig med ett par svarta handskar, som har hål på precis rätt ställe. Det var dom. Det lustiga ligger i att de låg i en buss som inte tillhörde den kommun vi bor i, utan en grannkommun. Anledningen till att bussen stannat till en liten stund utanför bussgods var endast för att chauffören skulle få en rökpaus innan han drog vidare till nästa by. Hade vi inte varit där i just den stunden hade vantarna åkt vidare för att läggas ur i grannkommunens låda för kvarglömda saker. Att just den bussen var på bussgods precis när jag chansartat svängt in för att leta efter just de vantarna kallar jag för något annat än slump. För mig är det Guds kärleksfulla omsorg som ligger bakom. Han som ser det lilla och betydelsefulla i vardagen. Tack för hjälpen!
Publicerat: 2014-02-26
Jag tog ett bad med Gud
Medan Peter gick med barnen på hockey härom kvällen passade jag på att ta mig en promenad för att köpa det senaste numret av Hembakat. Suverän tidning när man är baksugen! Gick raka vägen hem, fyllde ett bad, tände ljus och njöt av att få vara ensam en stund. Planen var att hitta något smarrigt semmelrecept där i badet men istället blev jag liggandes med mina tankar som snabbt seglade iväg. De få gånger jag badar bestämmer jag mig varje gång för att göra det oftare, men dessvärre glöms det av lika fort som jag har hunnit torka. Men väl i badet släpper jag allt annat och bara är. Därför är det så lätt för tankarna att komma ikapp mig när jag annars bara rusar på.

Tankarna handlade den här gången om ett viktigt ställningstagande som jag länge har gått och funderat på. Men jag har kört fast och inte hittat någon hållbar lösning. Så där i badet gjorde jag något som jag vet brukar hjälpa. Jag frågade Gud. Vad vill du? Hur tycker du? Fördelar? Nackdelar? Och vet du vad konstigt. Helt plötsligt blev allt glasklart. Tankarna föll på plats och ett inre lugn infann sig. Eftersom jag vet att Gud älskar mig långt mycket mer än vad jag själv gör känner jag mig fullständigt trygg i att fråga honom. Jag vet att det blir bra.

Det blev ingen receptläsning där i badet. Men till frukosten dan därpå, då hämtades det desto mer bakinspiration!
Publicerat: 2014-02-04
En god och kärleksfull jul
 |
Jag är så innerligt tacksam att jag får samla alla mina barns närmaste släktingar runt ett och samma bord på julafton. Mormor, morfar, farmor, farfar, morbror, farbror, mamma, pappa och syster. Jag förstår att det är unikt. Och jag är väldigt glad för det. Så glad att jag blir alldeles varm i hela kroppen. Och min högsta julönskan är att det ska förbli så, år efter år. Att vi alla får vara tillsammans.

Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på alla som slits itu under jul för att hinna fira med alla. Jag tänker på alla ensamma människor som inte har någon som önskar dem god jul. Jag tänker på barn som kommer i skymundan av överförfriskade vuxna. Jag tänker på alla bråk som uppstår i jakten på den perfekta julen.

Mitt i tankarna vilar mina ögon på julkrubban och jag påminns av det lilla och enkla Jesusbarnet som föddes i ett smutsigt stall bland åsnor och kor för att visa oss vad kärlek är. Med detta vill jag önska dig en kärleksfull jul. Jag hoppas att du får en fin dag oavsett om du är ensam eller har huset fullt med nära och kära. Och glöm inte att du är älskad för den du är. Det är trots allt därför vi firar jul, för att påminnas om att Jesus kom till jorden för att visa sin kärlek till oss. Stor julkram till er!

Min lilla julklapp till er är denna vackra julsång med Magnus Carlsson och Molly Sandén: Julens tid är här God jul!
Publicerat: 2013-12-24
Ett år med söndagsskolan
 |
Finally! Nu är alla 700 flanofigurer urklippta och på gårdagens söndagsskola använde jag mig av materialet för första gången. Lite trixigt med planeringen innan men efteråt kändes det riktigt bra. Inför varje samling är det bara att se till att vara ordentligt insatt i berättelsen jag ska prata om, plocka fram de bilder som behövs, lägga dem i rätt ordning och sedan sätta upp dem på tavlan medan jag berättar. Detta fantastiska material fångar både yngre och äldre.

I januari har vi kört söndagsskolan i ett år. När vi började hade vi ingenting, varken material, erfarenhet eller barn. Men under året som gått har verksamheten utvecklats och vi har fått en bra grund att stå på. Nu har vi egna lokaler med gott om sittplatser, både under samlingarna och till pysselstunden efteråt. Vi använder oss utav ett nätbaserat material "ja till livet" som tipsar om sånger, aktiviteter, pysselförslag och terminsplanering. Jättetoppen! Där finns även färdigskrivna draman, förslag på utflykter, läger och annat som kan tänkas göra samlingarna enklare, roligare och mer givande. Flanomaterialet är invigt och kyrkan har köpt in ett elpiano till oss, så att vi kan ha roliga och mysiga sångstunder tillsammans med barnen.

Många bra fasta rutiner har fallit på plats, som att varje barn får klistra en stjärna när de kommer, för att uppmärksamma alla. Varje träff avslutas med fika tillsammans med de vuxna som varit på gudstjänst. Det blir en fin stund där alla generationer kan mötas och lära känna varandra. Här finns det även utrymme för barnen att lära känna varandra i den spontana leken som alltid uppstår när fikastunden är över.

Inför nästa år ligger utmaningen i att finslipa det vi nu har byggt upp. Låta rutinerna sätta sig och att alltid arbeta med att se och älska varje enskilt barn. Det jag letar efter nu är en sångbok med coola häftiga låtar som vi kan sjunga med barnen. Någon som har något bra tips?
Publicerat: 2013-11-18
Evighetspyssel
 |
Jag vet att det blir mycket om söndagsskolan nu men eftersom den fortfarande är i uppstartsfasen upptar den mycket av min tid och mina tankar för tillfället. I veckan kom ett paket med ett flanellografsystem på posten. Detta har vi köpt in för att lättare kunna illustrera olika berättelser som vi pratar om. Materialet är av väldigt god filtkvalitet och i färgglada färger. Enda nackdelen är att alla 700 figurer ska klippas ut för hand. Så alla pysselsugna som lider av tristess är varmt välkomna hem till mig med sax i hand. Jag bjuder på kaffe och morotskaka! Perfekt lördagskväll va?
Publicerat: 2013-10-19
Bönesvar
Har letat och letat och letat efter både dansskor, aerobicsskor och den högra skon av ett par barnboots utan resultat i flera veckor, ja någon månad faktiskt. Jag har vridit och vänt ut och in och upp och ner på allt jag har att vända på. Kollat på alla tänkbara ställen. Och otänkbara ställen. Inget funnet. Ikväll är det dans igen. Tänkte att nu måste jag hitta skorna, annars får jag köpa nya och det är det sista jag vill. Som sista utväg slängde jag iväg en enkel bön till Han Däruppe där jag satt på köksgolvet med Sigrid. Snälla, visa mig vart skorna är! Gick ner i källaren och tittade i backarna en sista gång. Inlindade i vinterkläderna hittade jag dem! Allesammans. Till och med Peters kängor som också varit spårlöst försvunna. En ännu längre tid.

Tänk vad bra att alltid ha någon att fråga som har svaren! Men det tar ändå inte bort den frustrerande känslan att jag inte hittade skorna tidigare, trots att jag letat i JUST DEN backen så många gånger! Jaja, strunt samma. Nu har jag hittat skorna och jag kan med glädje dansa med stuts i benen denna gång. Tack gode Gud för hjälpen!
Publicerat: 2013-10-17
Sköna kidz on tour!
 |
Minns ni barn och ungdomslägret jag var ledare på i somras? Där lärde jag och kidsen jag hade med mig känna ett härligt gäng från Värmland som igår bjöd in oss på "reunionkväll". Två fullpackade bilar drog då ner till dem för att delta i fångarna på fortet vilket var uppbyggt med olika stationer med kluriga uppgifter. Klarades dessa inte av blev det fängelse och svåra gåtor i tornet hos Fader Foura. Hela spelet gick ut på att samla bokstäver för att slutligen kunna bilda ett ord och första laget att klara av detta vann tävlingen. Avslutningsvis bjöds det på korv med bröd och chokladbollar innan hemfärd med glada barn. Att det skrattades från början till slut tar jag som ett högt betyg!

Eftersom utflykten var väldigt uppskattad är jag nu sjukt peppad till att starta upp en verksamhet här på orten som riktar sig till preteens. Säg att varannan fredagskväll köra olika aktiviteter i kyrkan där man träffas och har roligt tillsammans. Självklart ska varje träff avlutas med fika. Måste jobba vidare på min idé och omvandla min inspiration till handling... :)

Idag bär det av till Leksand på hockey. Inte för att det intresserar mig särskilt mycket men det blir förhoppningsvis en rolig familjeutflykt och DET är något jag är a BIG fan of! Dessutom har jag hört ryktas om att det finns gott fika att köpa i pausen. Ha en skön lördag allesammans så hörs vi!
Publicerat: 2013-10-12
Stör inte, mamma leker!
 |
Mitt på blanka dan satt jag ensam på golvet med de här sakerna i vardagsrummet. Inte kunde Peter veta att jag förberedde inför söndagsskolans skapelselektion när han kom in i rummet och trodde att det hade slagit runt, på allvar. Själv ser jag det hur tydligt som helst: Hav och land, blommor och träd (flugsvamp), sol (ficklampa) och stjärnor, fåglar och fiskar och sist alla djuren. Klockrent eller hur!?


Publicerat: 2013-10-03
Peppad till max!
 |
Nu är huset rent! Skönt, då kan jag släppa det. Firar med att plocka några höstblommor ur rabatten som har lyckats överleva trots obefintlig rensning både denna och förra sommaren. Det som gjorts när ogräset har blivit för högt är att trimmern har åkt fram. Nästa år ska rabatten bort, så varför slösa med sin tid på att ta hand om något som ändå inte ska vara kvar?

Idag har jag planerat inför terminsupptakten av söndagsskolan som går av stapeln på söndag. Jag är så peppad! Jag var till kyrkan tillsammans med Karin och eftersom vi är fler barn nu än när vi startade upp verksamheten i januari har vi bytt till ett större rum. Tidigare satt vi samlade i soffor och fåtöljer runt ett bord vilket var väldigt mysigt och intimt men nu har vi tänkt om så vi har en liten scen i kortändan av ett större rum, stolar placerade i rader ala klassrumskänsla och i andra änden av rummet har vi plats för pyssel med bord och stolar. Det känns jättebra! Jag tror det är lättare för barnen att hålla fokus om allas näsor pekar åt samma håll. Utöver det kommer vi att dela upp barnen i smågrupper utefter ålder. Själv kommer jag att leda de lite större barnen och vi kommer bland annat att göra några roliga danser till schysst musik som vi kan visa upp vid lämpligt tillfälle. Det ser jag fram emot!

Nu måste jag se till att Birgit kommer i tid till övernattningskalaset. Sedan blir det myskväll med Rosie som är på besök i helgen. Kul! :)
Publicerat: 2013-09-27
Titanic eller Noas Ark?
Jag var på "inspirationshelg" till kyrkan i helgen. Där var det en gästtalare som frågade oss med vilken båt vi vill åka. Vill vi åka med Titanic, ett skrytbygge som sjönk redan under sin jungfrufärd eller vill vi åka med Noas Ark, som var allt annat än glamoröst med koskit i hörnen, men som höll hela vägen och fyllde sitt syfte?

Idag putsar vi otroligt mycket på våra fasader, allt för att till synes verka lyckliga. Vad händer sedan om vi åker in i ett isberg? Kommer vi då att sjunka eller klarar vi av motgångarna? Det pratades om att lägga fokus lite djupare, på det som verkligen betyder något. Bra va?
Publicerat: 2013-05-13
För världslig för kyrkan
 |
Jag läste en hyllningsartikel om Carola som i år firar 30 år som artist. Där slår hon huvudet på spiken och säger det som jag själv alltid har känt: "Jag är för världslig för kyrkan och för kristlig för världen". Att inte passa in. Men någonstans tror jag att det behövs. För glappet däremellan är ganska stort. De kristna fastnar ofta i en religiös livsstil som inte grundar sig i tron och de som inte tror skräms av den på grund av de kristnas beteende. Själv vill jag bara vara en helt vanlig människa med en bergsfast tro på Gud. Priset är helt enkelt att man blir lite udda, överallt!
Publicerat: 2013-04-15
Missed you!
Äntligen får jag träffa er igen! Helgen var fantastisk men när jag kom hem igår kväll stupade jag i säng direkt. Så trött.

Jag har i många år saknat en söndagsskola till mina tjejer på orten där jag bor. Nu har jag tröttnat på saknaden så istället ska jag och en kvinna dra igång en sådan i en kyrkas regi. Det känns otroligt roligt, spännande och utmanande. För att få lite inspiration drog jag alltså iväg till Jönköping på barnledarkonferens. En konferens som är gränsöverkridande för alla kyrkor och den största någonsin i Sverige med tusentals besökare. Det var väldigt givande och pratades mycket om hur vi ska göra för att det ska vara roligt för barnen. Det är viktigt att tänka på sitt kroppsspråk som röstläge, ansiktsuttryck och att ta med hela kroppen när man berättar för att göra det mer intressant. Det pratades även om barns utsatthet idag och vikten av att alla barn ska vara sedda och få komma till tals. Kärleken till barnen ska vara grunden i vårat arbete.

En annan rolig grej är att några av våra bästa vänner bor i samma stad så jag tog tillfället i akt och drog med mig hela familjen och vi bodde hos dem hela helgen. Therése följde med mig på konferensen och papporna hängde med barnen på lekland och i lekparker. Vad kan vara härligare än att göra något vettigt för sig själv samtidigt som barnen har det bra med sina fäder? Love it. På kvällarna hade vi gott om tid till att äta och prata i lugn och ro tillsammans medan de exemplariska barnen sov. Ja, faktiskt!

Idag har jag varit på sångstund för småbarn, utan egna barn. Jag har fått frågan att leda sången framöver på grund av föräldraledighet hos den andra ledaren. Jättemysigt och roligt på alla sätt och vis men jag ser min ständiga tendens till att ta åt mig för mycket, bara för att allt är så kul. Ska försöka dra i tyglarna lite och tror att jag kommer att tacka nej. Men jag är glad att jag fick frågan!

Nu är det lunchdax och sedan är det att skjutsa barn på diverse olika aktiviteter. Måndag betyder att snurran har tagit ny fart.
Publicerat: 2013-02-04
Djupa tankar
"Mamma, hur kastade Gud ner den första bäbisen utan att den gjorde illa sig?" Existensiella funderingar på kvällskvisten hos min 4-åring.
Publicerat: 2013-01-28
Extra
extraright