Varför gjorde jag inte abort?
För exakt 10 år sedan fick jag erfara vad födslovåndor är för något. På riktigt. Där låg jag på sjukhussängen, svettig, trött, hungrig och utmattad sedan lång tid tillbaka utan att veta om jag skulle överleva dagen. Samma år hade jag hunnit fylla 20 och hade hastigt och lustigt blivit gravid med min nyfunna kärlek. Ingenting var tillrättalagt. Eller planerat. Två månader tidigare hade vi flyttat ihop i en liten lägenhet för att hinna bo tillsammans innan barnet kom och i samma veva hade pojkvännen fått sitt första jobb. Men ovissheten var stor. Skulle förhållandet hålla? Hur blir det med utbildning? Jobb? Barnet? Vill jag ha barnet? Vill han ha barnet? Alla dessa tankar trängdes i min skalle samtidigt som värken av att föda var obeskrivlig.

Någon talar om att smärtan av att föda barn är lika stark som att få 20 ben brutna samtidigt. Men det fysiska var ingenting mot hur jobbigt det psykiska var. Jag visste ingenting. Och jag visste inte om jag gjort rätt som valt att behålla barnet när allt var emot oss. Kuratorn kunde inte för sitt liv förstå hur jag kunde säga nej till abort. Det enda hon kunde var att lista socialbidrag och bostadsbidrag och kasta det i ansiktet på mig. Det enda jag visste var att jag gjorde vad mitt hjärta sa till mig att göra. Och att innan dagen var slut skulle mitt liv ha förändrats till att aldrig mer bli som det tidigare har varit.

Med sugklocka kom hon ut till slut, vårt lilla mirakel -blodig och blå med navelsträngen hårt virad runt halsen. Från första sekund jag såg henne släppte all ångest och jag fick omedelbart bekräftat att jag hade valt rätt. Livet. Glädjen var fullkomlig. Ingen skulle någonsin få ta ifrån mig min älskade unge! Sedan dess har allt löst sig på ett gudomligt sätt: Jobb, bostad, giftermål, äventyr och allt annat jag hade drömt om. Jag valde livet och det har jag fått leva! Inte som jag tidigare hade trott utan snarare mer spännande. Tack Birgit för att du kom till oss och gav våra liv en helt ny dimension och grattis på 10-årsdagen, universums finaste nobelpris!
Publicerat: 2014-12-10
Lägertider
 |
Hejsan hoppsan vad veckorna går! Det var inte meningen att det skulle bli en sådan lång bloggpaus som det faktiskt blev. Skolavslutningar, utvecklingssamtal och jobbmöten avlöstes av packning, packning och åter packning. Och däremellan har jag packat upp och tvättat för att sedan packa i igen. Stortjejen har avverkat en rad med läger i olika former: Kanothajk och piratläger med scouterna, golfcamp, kollo och tältläger. På det sistnämnda var även jag med bitvis, men som ledare.

Jag är evigt tacksam att alla dessa läger finns! För vad ska man annars göra med barnen när man "endast" har fyra veckors semester (vilket jag är väldigt glad för att jag faktiskt har) och samtidigt önskar att barnen ska få vara lediga hela somrarna? Att få möjlighet att vara med på läger ger barnen en fin guldkant på sommarlovet och förhoppningsvis nya vänner, erfarenheter och roliga sommarminnen. Att jag sedan kan jobba med gott samvete eftersom jag vet att barnen har det bra utan min närvaro gör inte det hela sämre.

Hur som helst börjar denna lägerperiod närma sig sitt slut och jag kan känna doften av semester. Min första semestervecka närmar sig med stormsteg och jag välkomnar den med öppna armar. Äntligen! SOM jag ska njuta! Vi hörs snart igen!
Publicerat: 2014-07-02
Målbilden är solklar!
 |
Hade jag inte klarat provet förra veckan hade jag nog aldrig någonsin klarat det. För maj månad är minsann inte latoxarnas månad. Och definitivt inte föräldrarnas heller! Såvida man inte kan konsten att klona sig och vara på flera ställen samtidigt. Jag summerar min vecka i korthet:

Onsdag: Jobb, skola, dagis och avslutning på kyrkans barntimmar med uppträdande av femåring plus grillning.
Torsdag: Jobb, skola, dagis. Springtävling på dagis, dansrep för femåring, dansrep för nioåring, sånguppträdande av femåring på stora scenen i parken.
Fredag: Jobb, skola, dagis. Dansrep för nioåring, förberedelser och avslutning för FREDAX.
Lördag: Fira Sigrids födelsedag med paket och frukost på säng, dansrep för henne, dansrep för Birgit, förbereda för kalas, dansrep för Birgit igen, släktkalas och genrep inför den stora dansshowen.
Söndag: Avslutning på Söndagsskolan och PREMIÄR för dansshowen. Äntligen!!
Imorgon kör de tre föreställningar och två på tisdag. Sedan utlovas trötta barn och väl värda lugn och ro för ett tag framöver!

DÄRFÖR har jag inte hunnit med att blogga TROTS att jag klarat provet. Jag var nog väl optimistisk när jag skrev föregående inlägg. Men erfarna föräldrar som varit i denna karusell tidigare sägs att det finns ett liv efter maj månad. Fram till dess är min målbild solklar: Långa härliga bryggfrukostar i solen vid stugan. Åh vad jag ska njuta! Och när jag ätit mig mätt på fil och solmogna jordgubbar och känner mig varm i hela kroppen ska jag ta mig en svalkande simtur för att sedan ligga och slöa i solen heela dan och sysselsätta mig med att göra ingenting. That's gonna be great!
Publicerat: 2014-05-18
Livets goda stunder
Imorse när jag skulle lämna Sigrid på dagis körde det fast av flera olika anledningar. Så när vi stod där i hallen och trilskades bestämde jag mig för att göra något helt oväntat -Jag tog med mig henne därifrån, sköt alla måsten till morgondagen och tillsammans lämnade vi byn för lite shopping och fika. Om mindre än en vecka ser mitt liv helt annorlunda ut så därför passar jag på att göra saker som dessa i väntan på att ta nästa steg i livet.

Så mysigt det blev! Käkade lunch i lugn och ro, lekte gissningslekar, strosade i butiker, sjöng och bara var tillsammans en hel dag. Jag fullständigt älskar att få ägna mig helhjärtat åt ett barn åt gången ibland! Det stärker verkligen banden mellan mig och barnet och dessutom upptäcker jag alltid nya fantastiska sidor hos den lilla individen som har svårt att komma fram på samma sätt som när det är ett syskon med. Det blir mer fokus på att bygga en god relation och ha fina stunder tillsammans än att vara ledare och mamma som sysslar med konflikthantering och rättvisefrågor.

Som sagt. Mys från början till slut. Och visst märks det att vi har haft en bra dag, hela eftermiddagen har varit lugn och harmonisk ända fram till mötet med John Blund. Att ta sig tid för barnen ger så otroligt mycket positivt tillbaka! Mindre bråk, skönare klimat hemma, gladare barn =gladare vuxna och mersmak på att vara tillsammans. Det hela slutade med att jag hoppade ner i badet med Sigrid innan vi kröp ner i sängen och läste saga tillsammans. Åh vad jag älskar dagar som dessa!
Publicerat: 2014-02-10
Så mycket kärlek
 |
Har nu spenderat ett par dagar med släkten och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med julen! God mat, mycket tid för umgänge, nöjda barn och fina paket. Jag som inte ens skulle ha några! Av min fina make fick jag både långfärdsskridskor och ett vackert brickbord som jag har trånat efter LÄNGE. Tack för det! Birgit fick biljetter till musikalen Flashdance av oss och Sigrid fick en säng. Tråkigt kan man tycka, men det var faktiskt den presenten som fick högsta betyg av henne. Kul!

Idag har vi haft en fantastisk dag tillsammans. Julafton är så hypad! Allt ska vara klart, huset ska vara städat, maten ska vara tipp topp och ungarna ska vara glada. Gillar egentligen juldagen bättre. Nu är allt överstökat och det enda det handlar om är att njuta av tiden. Barnen leker nöjt med sina paket, vi vuxna är glada av att få värma goda rester från julbordet och det finns tid till att sitta ner och fika lääänge och bara vara. Fullständigt kravlöst. Därför ska jag nu slänga mig i soffan till en film och inta en chokladpralin eller två. God fortsättning!
 |
Kan du tänka dig, tomten kom på besök! Och det var INTE farfar, som barnen tycks tro! Nejnej...
 |
Lyckan av att få ett gosedjur från sin syster är total!
 |
Peter är fantastisk på att göra vackra paket! Så mycket kärlek.
Publicerat: 2013-12-25
Bus med pepparkakshus!
 |
Varje år dekorerar jag ett pepparkakshus med barnen. Det är liksom våran jultradition. Inget hus -ingen jul. Vanligtvis limmar jag ihop delarna och spritsar kristyren varpå barnen får sätta godiset på plats. Enligt min egen mönsterkonstruktion. Ni hör ju hur det låter. Och jag med, till slut. Så i år bestämde jag mig för att släppa kontrollen och låta de sköta dekoreringen, helt utan min hjälp. Snabbt insåg jag att jag har spritsat mitt sista hus, för se hur vackert de har gjort! Huset blev det finaste hittills. Dessutom blev stunden i köket så mycket mysigare utan mina pekfingrar här och var. Glada barn = glad mamma. Enkel matematik, kryddad med kärlek!
 |
Publicerat: 2013-12-15
Med hattarna på sne!
 |
Årets luciadag är den lugnaste luciadag i hela mitt mammaliv. Inte ett firande på hela dagen! På Birgits skola turas klasserna om att gå i tåget och i år var det hennes tur att titta på. Sigrids dagisfirande gick av stapeln igår kväll, ute i snön i skenet av marschaller och ljuslyktor.

När jag i början av veckan skulle gå ner i källaren och leta reda på lucialinnet till henne gjorde hon tydligt klart för mig att det inte behövdes. "Lucia, det har jag alltid varit. I år ska jag vara pepparkaksgubbe!" Och när hon säger så, då är det så. Jag älskar hennes sätt att tänka nytt men var ändå förvånad, för lucia vill väl alla va!? Men där fick jag, återigen, så jag teg.

Så det var bara att besöka traktens leksaksbutik för att införskaffa en pepparkaksdräkt. Men där gick jag bet, för det var inget de hade i lagret. Gick ändå fram till kassan för att fråga ifall... Och då som en ängel från ovan säger kassabiträdet att jag får låna hennes pepparkaksdräkt!! Det bästa är att jag inte ens känner henne. Vilken service! I hur många affärer möts man av detta bemötande? Att om något inte finns så får man låna personalens privata ägodelar? Stor guldstjärna till henne för den utmärkta servicen jag aldrig tidigare skådat!
 |
 |
För att ändå få lite luciakänsla gick vi upp lite tidigare än vanligt imorse, fixade varm choklad, mackor och pepparkakor "med sån där ost på" (Ädelost som barnen älskar -men jag hatar) och bänkade oss framför SVTs luciatåg. Mysigt och stämningsfullt.

Ska passa på att påminna er om att idag är sista dagen som ni kan vara med i min tävling om två blockljus med handgjorda ljusmanschetter i lammull. För att delta ska ni gilla KniktElins och Täpp Lars facebooksida. Mer info finns på min sida där. För att hitta dit, se facebookrutan i vänsterspalten här på bloggen. Ha nu en fortsatt skön luciadag!
Publicerat: 2013-12-13
Happy Birthday Birgit!
 |
Idag är det exakt nio år sedan mitt liv förändrades fullständigt. Dagen innan Birgit föddes var jag som vilken tonåring som helst. Dagen efter hon hade fötts var jag mamma och helt plötsligt vuxen. Hade jag vetat då att livet skulle föra massa, massa gott med sig hade jag inte behövt oroa mig igenom hela graviditeten. Men nu vet jag. Och jag är så innerligt tacksam för det bästa som hänt mig. Grattis Birgit, allas vår dyrbara skatt!
 |
Vad är en födelsedag utan "frukost" på säng?
 |
Jag fullständigt älskar IKEAs underbara sortiment med presentpapper, vackra kort och snören. Mums!
 |
Solstrålen, i egen hög person.
Publicerat: 2013-12-10
Småtanternas kafferep
 |
Nu har vi kalasat oss igenom hela helgen och vi har fortfarande massor av kaffebröd kvar. Bara att fortsätta träna om det här ska gå vägen! Kafferepet igår blev succé! Alla tjejer gick all in med klänningar, hattar och diverse olika tantattiraljer. Vid kaffebordet skvallrades det mycket, precis som det ska på kafferep. Fast mest var det fniss och skratt. En sak som är säker, är att det inte är några småtjejer längre! Nu gäller det att hänga med...
 |
Fru Gunnarsson och köksan
 |
Alla tanter samlade!
 |
Sju sorters kakor ska det va!
Publicerat: 2013-12-09
Bakning och kalasförberedelser
 |
Till veckan fyller Birgit år och det ska firas med kalas hela helgen lång. Ikväll kommer släkten och imorgon har hon bjudit in sina vänner till kafferep. Då ska det bjudas på sju sorters kakor, dukas fint och så är det fritt fram för tjejerna att klä ut sig till tanter med hatt, blommiga klänningar och knut i håret. Jag hoppas på en rolig eftermiddag!

För att kunna bulla upp ordentligt har vi bakat favoriter som syltkakor, snickerskakor, havreflarn med nougat, dumlekakor med noblesse med mera. Sedan tillkommer vaniljbullar och tårtor. Lite rädd för att vi chokladälskare har färgat kakutbudet, men det är trots allt Birgit som fyller år och då måste hon få välja det hon gillar mest. Sedan att jag råkar ha exakt samma favoriter som henne gör att jag inte är den som sätter mig emot.

Igår var jag och Birgit till pysselboden och köpte rosiga servetter och sedan gick vi till floristen och köpte en gullig bukett att pynta kaffebordet med. När vi kom hem hade svärmor varit förbi med en annan bukett till Birgit. Och gissa vad? De matchade varandra perfekt! Eftersom svärmor hade varit till samma blomaffär som oss fast tidigare, hade floristen koll på läget när vi kom och matchade buketterna utan att jag visste något. Vilken överraskning!

Nu ska jag sätta igång med att baka tårtan till släktkalaset och sedan bege mig ut på jakt efter en cylinderformad vas / glasburk att plantera hyacinter i. Och så har jag lovat barnen att besöka den nyöppnade godisaffären med dem. Mycket onyttigt denna helg! Vad ska du göra idag?
 |
Publicerat: 2013-12-07
Med en repa i ögat
 |
Förlåt mig kära ni för min passivitet här några dagar! Mitt största bloggdilemma är att när det händer som mest har jag fullt upp med att ta tillvara på alla fina stunder och då är det svårt att få tid till att blogga om det. Dessutom fick Sigrid oturligt nog en repa på hornhinnan när hon råkade peta sig i ögat så jag har lagt två dagars fulla fokus på att hon ska bli bra. Och det är hon nu, bara lite ljuskänslig.

Helgen var toppen! Kände att jag var i stort behov av att komma bort lite, så lördagen blev en fempoängare där jag betade av min långa inköpslista på IKEA. Mer om det senare.

På Fars Dag blev det den traditionella frukost-på-sängen-uppvaktningen. Kondisbakade frallor bakade på soltorkade tomater och diverse frön toppade med salami, mozzarellaost och tomat. Och så en bakelse med nötbotten, vitchokladmousse och hallonmousse efter frallan. Blommor och flaggstång. Farsdagspresenten. Alltid lika svårt att köpa något till en person som "har allt" och som helst köper sina egna prylar. Men så kom jag på den briljanta idén: Sällskapsspel! Det är något som skapar fina familjestunder och kan bjuda på många goa skratt.

Började leta efter spel som skulle vara roliga för alla i familjen (inte för barnsligt, inte för svårt) och som man vill spela om och om igen. Dessutom får de gärna vara utvecklande i någon form. Valet föll för "Med andra ord" där man ska beskriva ett ord utan att nämna det, på tid. Stressigt, roligt och bra för språkutvecklingen. Så när alla i familjen ätit upp sin frukost började vi spela, och ingen ville någonsin sluta. Det bjöds på fart, fläkt och mycket skoj! En lyckad present "med andra ord". :)
Publicerat: 2013-11-13
Min älskade vilja
För någon dag sedan var jag och minstingen på BVC för en så kallad utskrivningskoll. Sista besöket med andra ord. Någon timme innan hade jag haft utvecklingssamtal för samma tjej som då hade fått mycket beröm. Smart, fena på matte, uppfyller alla mål med mera. Lämnade sedan in några papper till BVC som förskolan fyllt i om barnet vilket var övergripande positiva saker.

Sen var det upp till bevis. När vi kom in i undersökningsrummet chockades rutinmänniskan av att det satt en manlig, påflugen läkare i rummet förutom den förväntade barnsköterskan. Efter det blev inget som det skulle. Det gick i lås. När doktorn skulle lyssna på hjärtat sjönk barnet ner under stolen och kilade sig stenhårt fast. Jag försökte med alla mina små muskler att bända loss henne utan resultat. Satte mig på golvet och försökte prata fram henne. Lirka och vara pedagogisk. Till slut tröttnade doktorn och gav henne ett ultimatum. "Jag räknar till fem. Får jag inte lyssna på ditt hjärta innan dess får du komma tillbaka en annan dag". Vi fick komma tillbaka en annan dag. Men då skickade jag istället med den starke pappan så sprutan kunde tas medan hon satt fastkilad i ett stadigt grepp, trots starka protester.

Så är det om man har en vilja och viljan är att inte ta spruta. Det enda som kan komma i vägen är starkare muskler. Jag fixar det inte. Däremot är jag en fena på att svettas. Både på gym och i viljestarka situationer. Enligt Paolo Roberto är svett fett som gråter. Men vad hjälper det när det är muskler som behövs!? Om sprutan gjorde ont? "Den kändes inte ens. Jag kan ta hur många sprutor som helst" sa en mycket stolt tjej efteråt. Kanhända det går lättare nästa gång!
Publicerat: 2013-11-04
Höstlov i lugn och ro
 |
Vanligtvis brukar vi följa med Peter till Stockholm eller någon annan intressant stad där han arbetar, när barnen har lov. Detta för att han har svårt att ta ledigt och det brukar inte vara mig emot att få några nätter på hotell med familjen. Upplägget går till som så att han jobbar och jag släpar runt barnen på museum, i affärer och till natursköna platser. Men i år kände jag mig bara så less på det och när jag tänkt ut en bra ursäkt till barnen visade det sig att de tyckte det samma. De var mätta på upplevelser och ville bara vara hemma hela höstlovet i lugn och ro. Som grädde på moset lyckades Peter jobba hemifrån hela veckan. Verklig lyx!

Idag har vi bara varit inomhus och barnen har skrotat med sitt. Jag ska göra allt för att inte försöka styra dem åt något håll. Själv tänker jag ägna veckan åt att RENSA. Idag hann jag med lekrummet, delar av Birgits och Sigrids rum och någon garderob. Det bästa var att jag äntligen har samlat ihop alla småbarnsleksaker, bebispussel och böcker för de minsta och packat ner i lagom stora kartonger. Känslan av att kunna flyga är faktiskt väldigt nära, så befriande att ta tag i allt detta som jag så länge tänkt göra. Imorgon blir det förhoppningsvis ett sista städryck i trädgården innan vintern kommer. Jag gissar att alla löv har blåst ner tills dess av stormen som drar fram. Blåser det på er?
Publicerat: 2013-10-28
Det här med barnuppfostran...
Jag får ofta höra att mina tjejer är sååå lika. Jag står fortfarande lika oförstående med frågetecknet i hand när jag hör kommentarer som dessa trots att det är den 1000 personen som påstår. För mig går det inte ihop. Jag förstår att de syftar på utseendet men eftersom deras karaktärer lyser starkare än solen, bleknar utsidan bort. Birgit är den lugna tänkaren alias "tjuren Ferdinand" som njuter av livet och tar det mesta med en klackspark. Den enkla. Sen har jag nummer två, min energizer som far runt som en tornado. Hon tar väldigt mycket energi men hon ger även otroligt mycket energi. Dessutom finns det ingen som kan få mig att kikna av skratt så mycket som hon kan. Med Sigrid är livet aldrig tråkigt!

Idag skjutsade jag henne och hennes vän till Kyrkans Barntimmar. När vi kom fram visade det sig att ordinarie barnledare var sjuk och ersattes istället av självaste kyrkoherden. För de allra flesta är detta inget problem men min lilla är starkt rutinberoende och det här var en händelse som var mer än hon mäktade med. Jag förstod direkt att jag var tvungen att följa med in för att skapa en liten trygghetskänsla för henne. När hon efter cirka 45 minuter var till synes varm i kläderna kände jag att det var dags för mig att dra mig tillbaka och åka hem för att göra mitt. Givetvis var vi inte överens om den saken och när jag såg hur hela hennes kropp drabbades av fullsändig panik insåg jag att det inte gick att lämna. Själv hade jag inte möjligheten att stanna kvar i ytterligare en timme så efter mycket pushande, peppande och med diverse olika lockelser gav jag upp och mycket irriterad tog jag med henne hem.

Nu i efterhand kan jag känna mig som en idiot som försöker tvinga henne att vara kvar trots att hela hon lyser av osäkerhet inför en oväntad situation och jag VET ju hur väl hon behöver dessa rutiner. Varför ens envisas med att hon ska vara kvar bara "för att"? Nästa gång är favvoledaren där och problemet är borta. Samtidigt vill jag få henne att förstå att allt inte går att planera. Oförutsedda händelser är ju en del av livet. Förhoppningsvis är detta en tillfällig utvecklingsfas som är bortglömd om några månader eller något år, men det tar inte bort den kluvenhet jag idag känner när jag hamnar i dessa situationer. Omfamna eller pusha, det är den ständiga frågan i mitt huvud just nu!
Publicerat: 2013-10-07
Kvällens drink
 |
Idag dricker vi smoothie. När Sigrid själv får välja.
Publicerat: 2013-09-16
Barnbyte
 |
Inatt har vi haft barnbyte. Birgit har sovit med en kompis i skogen och vi fick låna en vän till Sigrid. Efter att de snorklat en timme i badkaret somnade de gott och sov hela natten bland alla gosedjur. Ända till 5.30. Nu ålar de runt på golvet och leker maskar iklädda sovsäckar. Härliga ungar!
Publicerat: 2013-06-06
Mors dag
 |
Drog oss hem till skogarna i lördags och firades av mina små igår. Fick blommor och nybakade ostscones på säng, upplagda i en vrålsnygg brödkorg från Stelton som jag så länge trånat efter. Tack för det! Visst är den snygg? Tycker det är skitsvårt att hitta fina brödfat, men nu är jag helnöjd!

Efter frukosten blev det ett livfullt ös på söndagsskolan där vi har fullt upp med att förbereda oss inför nästa gång som innebär sommaravslutning. Då kommer vi att hålla i gudstjänsten och bjuda på fartfylld sång och drama. Kul!

Under eftermiddagen for vi ut till sjön och firade Peters mor och mormor. (Min mor grillade vi med i lördags) Tjejerna badade och vi njöt av den sköna solen och den goda pavlovan med jordgubbar i. Mums!

Kvällen avslutades med att jag och Peter kikade på filmen "Datenight". Romantisk komedi där jag överraskades positivt av den ovanliga vinklingen. Istället för att skilja sig som alla andra, så ansträngde det gråa, rutinfasta gifta paret i filmen sig till det yttersta för att hitta tillbaka till varandra och bli lyckliga igen. Fler sådana filmer tack, som uppmuntrar oss till att kämpa istället för att avveckla och få oss att tro att gräset är grönare på den andra sidan!

Vilken mors dag, bättre har jag inte haft!
Publicerat: 2013-05-27
Reptider
 |
Och vem sitter på första parkett om inte min söta lilla kanin?
Publicerat: 2013-05-14
Tivoli
Och så var karusellen igång. Peter har dragit till Kina igen och själv ska jag försöka rodda vardagen här hemma: Skola, dagis, läxor, piano, fiol, förskolans dag, fritidshemmens dag, avslutning på kyrkans barntimmar, scouter, Sigrids 5-årsdag och sist men inte minst: En massa dans!

Tjejerna dansar jazzdans båda två och på söndag har de sin första föreställning av hela sex stycken på tre dagar med inte mindre än 180 dansare! Otroligt! Så nu blir det en massa rep i olika former hela veckan lång på folkets park. Vilken tur att jag kan styra över mina arbetstider, hur skulle det annars gå ihop!?
Publicerat: 2013-05-13
5-års kalas
 |
Galet vad tiden går! Idag firade vi min lilla bebis som blir fem nästa vecka. Fem år!? Vad är det som händer? Jaja, jag får försöka rycka upp mig och börja hänga med.

Vi hade i alla fall släktkalas med middag, tårta och en massa paket. Jag vet inte hur det är möjligt, men som vanligt är såpbubblor favoritpresenten! Så enkelt, bra och roligt -för alla!
Publicerat: 2013-05-10
Att hälla vatten på en gås
Jag för ett allvarligt samtal med min lilla där jag grundligt går igenom vikten av att inte säga "dumma" till andra familjemedlemmar. Responsen är förvånansvärt bra och jag känner att hon fattat galoppen. Vi pratar om att klistra igen munnen när det dumma ordet börjar bubbla upp och att hellre säga dumma till gosedjuren än till en person, om det nu nödvändigtvis måste komma ut. I samma sekund kläcker hon ur sig följande: "Man får inte ha en tjur inne när det är jul. Tänk när jultomten kommer, då blir tjuren inte glad!"

Ska man skratta eller gråta??
Publicerat: 2013-04-21
Pysseldag
 |
Eftermiddagen ägnade vi åt pyssel. Mysigt, ända tills yrseln kom och våldgästade. Det är nu över en vecka sedan Peter åkte hemifrån och sedan dess har jag ägnat barnen mitt fulla fokus till 110%. Vi har delat säng, pysslat, badat, spelat spel och jag har verkligen SETT dem. Men nu orkar jag inte mer. Nu vill jag ha sängen för mig själv, kunna slöa i soffan någon minut och bara tänka på mig själv en liten liten stund. Och innerst inne längtar jag efter en tjejhelg UTAN barn, allt för att få ny energi!
Publicerat: 2013-04-14
Fredagsmys
 |
Hur jag än vänder och vrider blir kortet upp och ner. Varför???

I eftermiddag var jag och barnen till badhuset. Vi lekte och hade skoj och innan badet var färdigt hade Sigrid hoppat från trampolinen på 1.5 meter och Birgit från 5-meters-klippan. Tokar. När vi väl kommit hem somnade Sigrid på soffan innan Madagaskar-filmen börjat och själv somnade jag under filmen. Nu har jag krupit ur min one-piece för att däcka i sängen istället, tanten blir inte piggare än så här. God natt!
Publicerat: 2013-04-12
En prövningarnas dag
Det är tur att även de dåliga dagarna blir kväll till slut och sedan glöms bort. Idag har prövningarnas dag varit på besök. En dag full av trots, envishet och maktkamp. Inget jag gör kan få en fyraåring på fall, varken med list, lockelser eller med den starkaste bestämdhet. När lunchen ratades bestämde jag att inget annat serveras förrän till kvällen, förutom lunchtallriken som stod kvar på bordet och väntade på att bli uppäten. Där stod den. Och fyraåringen överlevde. Mellan frukost och kvällsmat åt hon absolut ingenting. Hon vann. Vart ska denna styrka föra henne? Har ingen tidigare kunnat flytta berg så finns i alla fall nu en som kommer att lyckas.

I morse åkte Peter till Kina och blir borta i två veckor. Det är bara att kavla upp ärmarna och köra på. Med den här starten har jag fått in kämpaglöden. Nu blir det rutiner rutiner rutiner. Inget fika i veckorna, ormen ska köras slaviskt och barnen ska sova på givet klockslag. Det enda jag inte kan styra över är Kim i Nordkorea, måtte han coola ner sig lite!
Publicerat: 2013-04-07
Ormen
 |
Barnen kämpar på med ormen. Så här fin blir ormen med alla klistermärken, halvvägs in i spelet.
Publicerat: 2013-04-04
Belöning
 |
Vi arbetar fortfarande med belöningsystemet ormen med barnen. De har tre uppgifter var och får ett klistermärke för varje uppgift de klarar som de klistrar på ormen. Igår kom Sigrid på ett frågetecken vilket innebar att hon fick ta ett chanskort. Belöningen blev att få gå ensam med mig på café. Till min förvåning blev hon inte alls glad. Hon ville hellre sitta hemma och fika på vårat eget fikabröd. Så nu sitter vi här och fikar och pysslar påskkort medan Birgit och Peter är i Leksand på hockeymatch. (Birgits belöning)
Publicerat: 2013-03-26
Brösten tillhör barnen!
Jag blir så glad när jag läser om tuttuppror. Samtidigt arg för att det inte är en självklarhet att amma fritt och att det krävs ett uppror för att något ska hända. Jag kan bara stryka under i det bra som sägs, att "Man har inte en naturlig inställning till amning längre. Synen på kroppen har blivit sexualiserad; bröst är sex och ingenting någon ska äta från."

Jag tänker ofta på min farmor som en förebild i mycket. Hon blev änka med fem små barn och fortsatte på egen hand att driva familjens bondgård. I den världen som var "förr i tiden" var amning en självklarhet för överlevnad. Idag handlar det om status, sociala regler och jag vet inte vad för fjant. För mig känns dessa personer som är emot "offentlig" amning inskränkta, oerfarna och helt enkelt emot barnens bästa. "Det är barnens rättighet att få bli matade" säger Maja från Amningshjälpen.

Jag ryser vid blotta tanken när människor ser det som en självklarhet att mamman ska amma sin bebis på toan vid restaurangbesök. Vilken vuxen skulle frivilligt äta på en offentlig toalett, med kiss på ringen och papper på golvet?
Publicerat: 2013-02-19
Våfflor med Alvin
Happy Valentine!

Idag har jag varit till lasarettet med Birgit för astmaundersökning. Tyvärr har hennes kurvor inte förändrats till det bättre så medicineringen förstärktes rejält. Anledningen till att hon inte svarar på medicinen kunde bero på hennes pälsdjursallergi. Den kombon var tydligen inte den bästa (astma + pälsdjursallergi) Förhoppningsvis växer allergin bort men då krävs det att vi gör allt som står i vår makt vilket innebär noll husdjur i vårt hus. Otroligt trist. Själv är jag djurvän ut i fingerspetsarna (kanske svårt för dig att förstå som läste mitt tidigare polisinlägg, men så är i alla fall fallet.) Har själv alltid haft djur i mitt hus under min uppväxt, ridit regelbundet mm och känner en tomhet utan dessa lurviga pälsbollar strykandes och kurrandes innanför mina väggar. Jaja, det är klart att ungen ska må bra. Men kanske... om det finns någon sorts kanin som även allergiska tål, om jag bara har den utomhus... snälla.

Yeah yeah. Ormen gick strålande även dag nummer två. Klistermärken klistrades och chanskort drogs. Sigrid fick belöningen att välja middag imorgon kväll vilket blev våfflor. (Varför är jag inte förvånad?) Och på Birgits kort stod det att hon fick välja fredagsfilm, vilket blev Alvin och gänget 3. Så nu vet ni vad vi pysslar med imorgon kväll! Auf Wiedersehen!
Publicerat: 2013-02-14
Ormen klistras full
Nyss hemkommen från komet, den sista träffen i föräldrautbildningen visade det sig. Det är lite vemodigt för vi hade det väldigt mysigt. Tänk att ha fixad barnvakt varje onsdagskväll för att sitta och diskutera barnuppfostran med andra föräldrar från olika sammanhang. Dessutom med en kopp kaffe i den högra handen och en baguette i den vänstra fylld med salami, brieost och soltorkade tomater. Men så tänkte jag om en sekund och det ska faktiskt bli skönt att slippa hemuppgifter och istället få omvandla teori till praktik. Vips har jag dessutom en kväll till i veckan som är ledig.

Idag körde vi igång "ormen" på allvar här hemma. Birgit fick följande uppgifter: 1. Vara klar för skolan 7.45 på vardagar. 2. Alltid plocka in i diskmaskinen efter sig. 3. Plocka ihop efter avslutad lek/aktivitet. Och till Sigrids tre utmaningar: 1. Klä på och av sig själv. 2. Torka sig själv efter number one på toa. 3. Äta med bestick. Och så till resultatet: Det gick strålande! Full pott till båda tjejerna vilket resulterade i tre varsina glittriga klistermärken att klistra fast på ormen. Sköter de sig lika galant imorgon kommer de att hamna på ett frågetecken och får därmed dra ett chanskort.... Spännande!
Publicerat: 2013-02-13
Mer mackor till kvällsmat!
Lite kursinfo. Så här ligger det till enligt komet: Den grundläggande principen är den gemensamma stunden man ska ha med barnet varje dag. Man ska jobba hårt med förberedelser för att undvika plötsliga konflikter och man ska överösa barnet med beröm vid positiva beteenden. Men om läget trots allt spårar ur handlade dagens pass om hur och när man ska dra i nödbromsen. Det handlar om att prata lugnt för att inte driva upp konflikten ännu mer, att följa med barnet ut ur situationen för att lugna sig en stund och att vara lugn och tråkig för att barnet inte ska få uppmärksamhet för det dåliga beteendet. Enkelt va? Pratade oxå lite om regler och konsekvenser som handlade om att ha få men tydliga regler som man orkar efterfölja och där det blir konsekvenser om de följs/bryts. Nog om det.

Hann se slutklämmen på "Mia på Grötö" som är som balsam för min själ. Befriande opräktigt, naturligt och avskalat. Lika befriande som diskussionen vi hade om middagsval på kursen. Vi var alla rörande överens om att nudlar och frid vid middagsbordet är bättre än gourmetmat och bråk. Skönt va?
Publicerat: 2013-01-30
Komet
Nyss hemkommen från utbildningen. Idag pratade vi om ormen som är ett spel man gör med sitt barn. Barnet ska få tre uppgifter varje dag. Det ska vara uppgifter som man själv bestämmer utefter familjens behov. Jag har tänkt mig 1. Klä på sig själv. 2. Torka sig själv efter kissning och tvätta händerna. 3. Vänta (utan att tjata) med aktiviteter där det krävs en vuxen inblandad efter maten tills alla ätit upp.

För varje grej barnet klarar får det ett klistermärke att klistra på spelplanen som är utformad som en orm med numrerade rutor. Alltså kan man som mest få tre klistermärken varje dag, och dessa sätts i nummerordning på varje siffra.

Ibland kan man komma på ett frågetecken på spelplanen och då får barnet ta ett chanskort. Man ska ha förberett 10 chanskort med olika slags belöningar på varje, t.ex bygga en koja och fika i den, läsa en extra saga eller något annat som barnet uppskattar. Funktionen är att barnet ska uppmuntras till positivt beteende.

När barnet har klarat hela ormen och kommit till huvudet (efter ca 80 steg) kommer en stor belöning. Då får man tänka ut något extra som att gå på badhuset eller något annat barnet verkligen uppskattar. Det krävs tid, engagemang och planering men jag tror det kan bli bra. Förhoppningsvis kan man på ett positivt sätt arbeta bort negativa beteenden hos barnet. Jag längtar efter resultat!
Publicerat: 2013-01-23
Extra
extraright